Noky, nočky, gnocchi nebo chňochy. Říkejte si jim, jak chcete, my je prostě máme rádi! Za sebe bych řekla, že je to takové to typické „comfort food“, které potěší v každém čase. Obzvlášť, když se člověk chce vzpamatovat z povolební deziluze, nebo prostě nemá rád únor a nesnáší bláto. My bláto nesnášíme hodně, tak jsme se rozhodli strávit skoro celý měsíc na Srí Lance. A aby vám to nebylo líto, Honza si tentokrát k nočkům připravil i epesní chipsy ze šlupek, po kterých se můžu utlouct. Nic nesmí přijít nazmar!
Na 4 porce budeme potřebovat:
750 g velkých brambor (použili jsme odrůdu marabel)
200 g semolinové mouky
2 lžíce bramborového škrobu
4 lžíce strouhaného parmezánu
4 lžíce olivového oleje
50 g pórku
100 g krémových žampiónu
100 g hlívy
1 stroužek česneku
2 lžíce hladké mouky
sušené lesní houby na houbový prach
petrželku na ozdobu
Brambory lehce propícháme jehličkou nebo nožem a pečeme i se slupkou na 170 stupňů zhruba 1 hodinu. Potom necháme zchladit, rozpůlíme a lžící vydlabeme vnitřek. Rozšťoucháme téměř dohladka, přidáme mouku, škrob, sůl, lžíci parmezánu, olivový olej a vytvarujeme hladké těsto. Necháme alespoň 10 minut odpočívat. Potom vytvarujeme dlouhé válečky a ty nakrájíme na menší kousky. Vaříme na páře 2-3 minuty.
Slupky z brambor posypeme moukou a smažíme na 170 stupňů dozlatova. Osušíme a osolíme.
Na lžíci olivového oleje zpěníme plátky česneku a přidáme najemno nakrájené houby a po chvilce i pórek. Osolíme a opepříme a restujeme zhruba 2 minuty než pórek změkne.
Prach z hub vyrobíme tak, že rozmixujeme dohladka lesní nasušené houby a ty potom přemístíme do sítka na čaj. Můžeme dále používat do houbových pokrmů nebo třeba do guláše.
Vše naklademe na talíř a ozdobíme petrželkou a parmezánem.