Foodtruck Būcheck se na Zelňáku objevil před Vánoci a hned si získal srdce brněnských foodies. S Petrem, který za celým konceptem stojí, se tak trochu známe, a tak jsme ho pozvali, aby nám uvařil něco pořádnýho. A světe div se, prozradil nám recept na svůj božský bůček. Bůček, který jsem snědla i já, což šokovalo nejen mě, ale hlavně Petra (náš společný kamarád Kuba ho totiž předem varoval, že se toho pravděpodobně ani nedotknu). No, bůček teda fakt obvykle nemusím, ale tenhle stál za to!
Na 4 porce budeme potřebovat:
1 kg vepřového boku
Na marinádu
20 ml rýžového octa
20 ml rýžového vína shaoxing
60 ml tmavé sójové omáčky
300 ml cherry coly
30 g oloupaného zázvoru
1 jarní cibulku
2 stroužky česneku
1 chilli papričkuNa nakládanou okurku
200 g salátové okurky
3 lžíce bzeneckého octa
2 lžíce cukru
1 lžičku soli
trochu pepřeNa omáčku hoisin
200 ml sójové omáčky (bezlepkové)
20 g medu
20 ml rýžového octa
20 g Srirachy
1 lžičku sezamového oleje
1 lžičku sušeného česneku
3 vrchovaté lžíce arašídového másla50 g nesolených arašídů
hrst koriandru
4 bulky na hamburgery
Vepřový bok osolíme, opepříme a naporcujeme na asi 2 cm plátky. Opečeme na pánvi nebo můžeme zapéct v troubě.
Vložíme ho do marinády (tu vyrobíme tak, že smícháme všechny ingredience – zázvor, cibulku, česnek i chilli necháme v kuse), kterou můžeme ještě dolít cherry colou, jde o to, aby byl bůček ponořený. Přiklopíme poklicí a pečeme v troubě na 165 stupňů asi 3 hodiny, aby bylo maso měkké. Necháme vychladit a sebereme tuk. Ohříváme ve šťávě.
Okurku nakrájíme na kolečka a naložíme do soli, pepře, cukru a bzeneckého octa. Měla by chvilku odpočívat, aby pustila vodu.
Nesolené arašídy orestujeme a necháme vychladit. Potom lehce rozmixujeme: nechceme, aby byly úplně na kaši.
Omáčku hoisin vyrobíme tím, že rozmixujeme všechny ingredience dohromady. Bude chvilku trvat, než se spojí, tak nepanikařte a vytrvale míchejte. Dáme vychladit.
Bulky rozkrojíme a opečeme na pánvi. Pak už si kombinujeme podle sebe, přidáme pořádnou porci bůčku i omáčky, vložíme pár plátků okurky a zasypeme arašídy. Tak přátelé, asi takhle vypadá gastroporno. Díky moc, Petře 🙂