Česnečka je v Čechách extrémně populární. A to hlavně po dlouhém večeru v hospodě. My jsme ji ale připravili v trochu sofistikovanější podobě: tenhle krém z pečeného česneku si užijí i nároční strávníci. A víte co? Krém bude skvělý i jako příloha k masu, např. jehněčímu.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
2 palice česneku
½ cibule
30 g pórku
1 bramboru
100 ml suchého bílého vína
300 ml vývaru
400 ml plnotučného mléka
100 ml smetany
50 g másla
2 lžíce olivového oleje
sůl
Česnek rozdělíme na stroužky, osolíme, zakápneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut.
Mezitím si připravíme základ. Na oleji a másle zpěníme najemno nasekanou cibuli a pórek, po dvou minutách přidáme nakrájenou bramboru a podlijeme vínem. Necháme vyvařit a přidáme vývar. Vaříme 10 minut, než brambory změknou.
Upečený česnek rozvaříme v mléce a rozšťoucháme jako brambory. Potom přepasírujeme do polévky. Přidáme smetanu, vše rozmixujeme, dochutíme solí, přidáme trochu nastrouhaného česneku a můžeme podávat. Dobrou chuť!