Italský rizoto miluju. Udělat ho můžete se spoustou věcí a vždycky bude děsně dobrý. Nejradši ho mám s hříbkama, ale super je i s medvědím česnekem nebo šafránem. Tahle verze je vyloženě jarní.
Na 2 porce budeme potřebovat:
160 g rýže na rizoto (arborio, carnaroli, vialone nano)
1 dcl bílého vína
600 ml vývaru
1 svazek chřestu
60 g hrášku
pár lístků máty
40 g parmezánu
2 lžíce crème fraîche
80 g másla
200 g krůtího masa
sůl, pepř
lístky na ozdobu
Na polovině másla a trošce olivového oleje lehce opečeme rýži než začne vonět. Přidáme víno a necháme odpařit. Přidáme teplý vývar a chvíli mícháme aby se uvolnil škrob. Po zhruba 12 minutách přidáme hrášek a chřest, vršky si necháme na ozdobu. Vaříme cca další 3 minuty a přidáme máslo, crème fraîche i parmezán. Když je rýže akorát, přidáme mátu a dochutíme solí.
Krůtí maso nakrájíme na kousky a okořeníme. Opeřeme na pánvi a na poslední minutu přihodíme i vršky chřestu. Přidáme k rizotu a ozdobíme salátem, případně přistrouhneme trochu parmezánu. Dobrou chuť!