Vánoční blogerské šílenství jsme se rozhodli tak trochu ignorovat. U nás doma prostě na Vánoce nepečeme a užíváme si pak cukroví od maminek a babiček. Od nich prostě chutná nejlépe! Na druhou stranu nás ale taky občas přepadne chuť na sladké.
Tenhle recept je variace na anglický sticky toffee pudding, což je fakt hříšná záležitost, která má asi milion kalorií. Místo vajec Honza použil cizrnovou mouku (jedeme teď bezvaječný režim) a boží datle seženete třeba v Penny Marketu (mimochodem v řadě Selection najdete i akátový med s pláství, což je opravdová lahůdka. Na vaření je ho sice asi škoda, ale my se toho nebáli).
Na 4 porce budeme potřebovat:
50 g hnědého cukru
100 g hladké mouky
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky kypřícího prášku
175 ml polotučného mléka
1 lžičku cizrnové mouky (nebo jedno vejce)
1 špetku vanilky
30 g rozpuštěného másla
100 g vypeckovaných velkých datlí
špetku mořské soli
Na marmeládu:
50 g hnědého cukru
30 g akatového medu
150 g vyloupaných mandarinek (bez bílých částí)
10 g másla
špetku mořské soli
kůru z jedné mandarinky
Na šlehačku Chantilly:
200 ml smetany na šlehání
1 lžíci cukru krystal
1 špetku vanilky
Datle oloupeme a společně s mlékem, cukrem, vanilkou a máslem přivedeme k varu. Zakryjeme a necháme 10 minut nabobtnat. Rozmixujeme ručním mixerém na pastu. Nemusí být nijak zvlášť hladká.
Suché ingredience smícháme dohromady a spojíme se zbytkem. Formy na muffiny vystříkáme olejem, naplníme těstem a pečeme v troubě na 180 stupňů 20 – 25 minut. Necháme chvilku odstát.
Zatímco se pečou, připravíme marmeládu. Nejdříve necháme rozpustit cukr s medem než se nám spojí. Přidáme sůl i mandarinky a necháme pomaličku vařit. Zhruba po 10 minutách rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme kůru. Nakonec přimícháme máslo. Finální marmeláda by měla být hustá a silná. Lze ji naředit džusem anebo smetanou.
Smetanu vyšleháme s cukrem a vanilkou. Celý dezert dozdobíme lístky máty. Voila!