Tenhle recept je celkem pracný a vyžaduje kuchařskou zručnost. Ale určitě ho zkuste, kdo miluje houby, miluje lanýže a já miluju obojí!
Na 2 porce budeme potřebovat:
300 g semoliny (pšeničná mouka z tvrdozrnné pšenice)
3 celá vejce
1 lžíci olivového oleje
100 g krémových žampionů
20 g bazalky
1 jarní cibulku
30 g másla
40 g parmezánu
lanýžový olej (z bílých lanýžů)
sůl a pepř
Do mixéru dáme mouku, vejce, sůl a olivový olej. Vypracujeme těsto a necháme ho alespoň 20 minut odpočívat – nemusí se dávat do ledničky.
Těsto rozdělíme na dvě části a válečkem rozválíme. Projedeme strojkem na těstoviny na nejširší stupeň a plát přeložíme, tak abychom měli tři vrstvy těsta. Proces opakujeme ještě jednou. Postupně dotahujeme šířku až na třetí stupeň (samozřejmě záleží, jaký máte strojek).
Je důležité mít neustále pomoučněný povrch, kde s těstem pracujeme – já používám nejraději hrubou mouku. Pak se vám nestane, že by se těsto přilepilo, což opravdu není nic příjemného a raději při vaření relaxuju než nadávám 🙂 Dále stačí jen vykrájet kolečka a můžeme začít s plněním.
V pánvičce rozpustíme trochu másla a přidáme cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme žampiony, nastrouhaný sýr a bazalku. Osolíme a opepříme.Potom přidáme zbytek másla, které vše skvěle spojí a dodá směsi úžasnou krémovou chuť. Vše vyklopíme na prkýnko a posekáme najemno. Nakonec směs lehce vychladíme.
Nyní nastal čas tortellini naplnit (Challenge accepted!) Doprostřed kolečka z těsta dáme přiměřeně hotové směsi. Kolečko přehneme napůl – pokud je těsto dostatečně vlhké nemusíme okraje ničím spojovat, pokud ne, lehce potřeme vodou nebo bílkem.
Těstovina teď vypadá jako malý půlměsíc. Uchopíme je za oba konce, tak aby mířily směrem k zemi a přes nehet prostředníčku je spojíme, aby se nám slepily. Hotovou tortellinu odložíme na pomoučněný talíř. V tuhle chvíli je lepší těstoviny lehce namrazit aby si zachovaly tvar. Vaříme v osolené vodě cca 2 minuty (soli se v tomto případě nebojte).
Tortellini naskládáme na talíř, přidáme zbytek náplně, ozdobíme čerstvým žampionem a bazalkou. Nakonec bohatě pokapeme lanýžovým olejem.