Drákulův paprikáš aneb Drákuláš vznikl celkem zajímavě. Nedávno jsem se připojila na IG ke skupině #klasikomilove, kde každé dva měsíce čteme nějaké dílo z klasické literatury. První v pořadí byl Dracula od Bram Stokera. Protože náš blog neni zaměřenej na knižní recenze a ani se do nich (mimo kuchařky atd.) nechci úplně pouštět, napadlo mě, že bychom mohli vymyslet nějaký jídlo, co by se ke knize tematicky hodilo. A první na ráně byl „paprika hendl“, pokrm, který Jonathan Harker na své cestě za hrabětem ochutná hned na úvodu románu, a dokonce poznamená, že musí recept zjistit pro svou manželku. Honza si to samozřejmě uvařil po svém a jak je u něj zvykem, bylo to skvělý.
Inspirovali jsme se maďarským paprikášem, kde se používají stejné suroviny, jen v jiném podání. Ani jednomu z nás totiž nechutnají tepelně upravené papriky, tak jsme je prostě vynechali.
Do základu jsme použili ocet, abychom vynahradili zakysanou smetanu, která se tam většinou dává. Kuře jsme uvařili v sádle: vařené ve omáčce má vždy měkkou kůži a při konfitování se tomu dá celkem slušně zabránit. Taky je takto kuře o dost chutnější a nikdy nebude vysušené.
Na 2 porce budeme potřebovat:
2 kuřecí stehna
1 kg sádla
1 cibuli
2 rajčata
1 lžíci sladké papriky
1/2 lžíce uzené papriky
2 lžíce hladké mouky
150 ml smetany na šlehání
50 ml sherry
20 ml sherry octa
sůl, pepř
500 ml kuřecího vývaru
Stehna si rozpůlíme. Osolíme, opepříme a lehce posypeme uzenou paprikou. Zakápneme olejem a necháme hodinu odležet. Zapečeme v troubě na 180 stupňů asi 20 minut. Potom přemístíme do teplého sádla a vaříme pod pokličkou na nejnižší možný stupeň zhruba 1 hodinu, dokud není maso uplně měkké. Vyndáme ze sádla a necháme okapat. Před servírováním budeme ještě jednou zapékat, tentokrát dozlatova.
Na trošce sádla si opečeme cibuli dozlatova a přidáme rajčata nakrájená na kousky. Osolíme, přidáme mouku a zarestujeme. Přisypeme obě papriky a zarestujeme, přilijeme ocet a hned po odvaření přidáme sherry. Necháme odpařit alkohol a přidáme vývar. Svaříme asi o třetinu a přidáme smetanu, můžeme použít i tu zakysanou (jen je lepší ji nejdříve rozmíchat v trošce vody a přidat i mouku). Necháme provařit asi 10 minut a potom rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a můžeme servírovat.
Kuře zapečeme do zlatova stejně jako před konfitováním a servírujeme třeba se šťouchaným bramborem nebo těstovinami. Ozdobíme čerstvou majoránkou. Dobrou chuť!