Dýňovka k podzimu prostě patří, co si budem! Osvědčená klasika je ta s chilli a kokosovým mlékem, my jsme si ale tentokrát vybrali koriandrový olej, který si můžete doma přichystat za chvilku. A taky je tohle video ukázkou, že i se zelenou dýní můžete udělat hodně parády! 😀 No jo, člověk prostě dovnitř nevidí, když ji kupuje.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
1 cibuli
2 menší mrkve
1 dcl bílého vína
1,2 l vývaru
2 menší dýně hokkaido
2 cm zázvoru
1,5 dcl mléka
100 g másla
sůl, pepř, olivový olej
1 lžíce čerstvě posekáneho koriandru
2 lžičky koriandrových semínek
čerstvé chili na ozdobu
2 lžíce javorového sirupu
pár větviček tymiánu
Dýni rozkrájíme na větší kusy a odstraníme semínka. Hokkaidó se nemusí loupat, slupka je celkem měkká a dodá polévce lepší barvu. Malou část si schováme na později. Zbytek vložíme do zápekací misky a pokapeme olejem, sirupem a osolíme. Přidáme tymián, nasekaný zázvor, polovinu semínek a zakryjeme alobalem. Pečeme v troubě na 180 stupňů zhruba půl hodiny.
Do rendlíku nasypeme nahrubo nakrájenou mrkev. Než začne hnědnout, přidáme cibuli, sůl a opečeme. Přilijeme víno a necháme vyvařit. Potom přidáme opečenou dýni a vývar. Tymián můžeme odstranit. Vaříme dalších 10 minut a přidáme mléko a máslo. Necháme provařit a rozmixujeme dohladka. Dochutíme.
Zbytek dýně nakrájíme na pěkné kostičky a opečeme na oleji, přidáme sůl, trochu másla a lžíci sirupu. Ideální je uvařit ji na skus.
Nasekaný koriandr smícháme se lžící semínek a zakápneme olejem tak, aby vznikl bylinkový olej.
Můžeme servírovat. Do talíře nalijeme polévku přidáme kousky dýně, bylinkový olej a najemno nakrájené chili. Dobrou chuť!