Rizoto už je u nás doma klasika. Osobně mám nejradši, když jsou v něm čerstvé hříbky. Toho bych se v sezóně mohla užrat. V tomto ročním období se samozřejmě nabízí dýně, kterou jsme taky použili. Na různé varianty se ale můžete mrknout sem.
Na dvě porce budeme potřebovat:
250 g rýže na rizoto1 dcl suchého bílého bíla600-700 ml vývaru ( ideálně kuřecí, může být i zeleninový, pak bude jídlo vege)50 g mascarpone40 g strouhaného parmezánu40 g másla20 g čerstvé šalvějesůlolivový olej150 g – 250 g dýňového pyré z máslové dýně (na to budeme potřebovat ještě trochu másla, mléka a oleje)
Předem si připravíme dýňové pyré. Ideální je použít máslovku, kterou oloupeme a rozkrojíme napůl, tak aby nám zůstala kulatá část se semínky a delší část bez semínek. Delší část okrojíme na kvádr a schováme na později. Budou z ní kostičky. Z druhé (kulaté části) vydlabeme semínka a nakrájíme na větší kusy. Ty pak společně s veškerými ořezy použijeme na pyré. Stačí je jen osolit, pokapat obyčejným olejem, trochu pocukrovat a upéct v troubě na 160 stupňů. Cca 30-40 minut. Potom rozmixujeme s přidáním trochu mléka a másla. Záleží jak bude dýně houstnout v mixéru, jde o to mít hladké pyré, které bude mít konzistenci jako hustá bramborová kaše.
Na trošce oleje a másla opečeme rýži, až dostane ořechovou vůni. Přilijeme víno a necháme odpařit. Potom přidáme vývar, aby byla rýže potopená. Neustále mícháme a zhruba po 10 minutách přidáme 3 lžíce pyré, vývar podle potřeby a necháme ještě 2 minuty prohřát. Když je rýže uvařená na skus (al dente), přidáme nastrouhaný sýr, mascarpone a 2 lžíce másla. Osolíme a přidáme nakrájenou šalvěj. A můžeme servírovat!
Ozdobíme orestovanými kostičkami dýně a hoblinkami parmezánu. Dobrou chuť.