Tenhle recept je vlastně inspirovaný mrkvovým koláčem, ale dýně mrkev perfektně nahradí. Patří mému kolegovi a kamarádovi Heřmymu, který bydlí u nás v baráku v pátém patře, tak jsme si řekli, že by mohl něco vymyslet i k nám na blog. Kromě koláče zapojil i další textury dýně a dohromady to hraje opravdu skvěle.
Na 6 až 8 porcí budeme potřebovat:
koláč
185 g hladké mouky
2 g mleté skořice
7 g jedlé sody
3 g kypřícího prášku
3 g soli
205 g cukru krupice
145 oleje
2 vejce
240 g najemno nastrouhané dýně Hokkaidópyré
400 g nahrubo nasekané dýně Hokkaidó
špetku drceného hřebíčku
50 g másla
100-150 ml mléka
20 g cukru
špetku solišlehačka
100 g pyré
400 g šlehačky
1 bombičku na šlehačku
levanduli na ozdobukuličky dýně v karamelu
40 g cukru
špetku soli
špetku chilli
Nejdříve si připravíme koláč. Smícháme všechny suché přísady dohromady. Přidáme nastrouhanou dýni a vymícháme těsto. Pomalu přidáváme olej a potom vejce. Když je těsto spojené, vyložíme formu papírem (my použili formu na chleba) a pečeme dozlatova cca 35-40 minut dokud zapíchlá špejle nevyjde ven suchá. Necháme zchladit na mřížce.
Z dýně vykrájíme pár kuliček (na to se používá vykrajovátko na meloun) a zbytek nasekáme nahrubo. Půlka středně velké dýně Hokkaidó bude bohatě stačit. Kuličky potom zatepla prohodíme v karamelu a přidáme sůl a chilli. Necháme pomaličku vařit zhruba 3 minuty a dáme stranou.
Zbytek dýně pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a pečeme v troubě dozlatova. Můžeme klidně zároveň s koláčem. Když je dýně měkká, přidáme mléko a podle chuti cukr i máslo a hřebíček. Rozmixujeme dohladka. Je třeba to správně odhadnout. Část dýně propasírujeme a smícháme se smetanou. Přelijeme do šlehačkové lahve a nabijeme bombičkami. Necháme vychladit. Zbytek pyré použijeme na talíř. Každá dýně je trochu jiná a je proto lepší ochutnávat a řídit se instinktem.
Koláč můžeme natrhat nebo ukrojit a dát na talíř. Pokojová teplota je ideální, ale můžeme ho servírovat i teplý. Přidáme šlehačku a posypeme sušenou levandulí. Nakonec ještě kuličky v karamelu, pyré a můžeme podávat. Dobrou chuť!