Gazpacho mám hlavně v létě moc rád. Tenhle způsob přípravy jsem se naučil v restauraci Gordona Ramsayho. Je trošinku náročnější než většina receptů, co koluje po internetu (nestačí jenom všecko rozmixovat zasyrova), ale můžu vám zaručit, že budete nadšení. Ideální je marinovat přes noc.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
1 litr rajčatového džusu
800 g čerstvých rajčat
1 červenou papriku
1 šalotku (nebo mladou cibuli, případně červenou)
150 g okurky
100 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžíci hnědého cukru
1 lžíci sherry octa (nebo červeného vinného octa)
1 větvičku bazalky
1 větvičku petrželky
sůl, pepř
pár kapek tabasca
Na polovině olivového oleje opečeme nasekané papriky, česnek a cibuli. Ideálně dozlatova, často mícháme. Přidáme cukr, osolíme a necháme zkaramelizovat, přilijeme ocet a necháme ho vypařit.
Rajčata i okurku nasekáme na větší kusy a přidáme zbytek ingrediencí. Necháme marinovat přes noc. Potom vše rozmixujeme dohladka, propasírujeme a dochutíme. Dle kyselosti rajčat přidáme ještě cukr, ocet nebo sůl. Servírujeme s čerstvou bazalkou a zakápneme olivovým olejem. Dobrou chuť!