Tenhle recept je inspirovaný klasickým salátem panzanella, kde se využívá starší chleba, co se upeče v troubě. Mně ale vždycky přišlo, že se chleba rychle rozmočí a je z něj mokrá houbovitá hmota. Tahle verze je navíc s chobotnicí, kterou jsem uvařil v červeném víně. Je potřeba ho ihned konzumovat, jinak pečivo zvlhne a nebude to ono. Pokud tomu chcete zabránit, je lepší si ho do salátu přidávat postupně dle chuti a potřeby.
Na 4 (předkrmové) porce budeme potřebovat:
1 chobotnici (cca 600 g)
4 velké rajčata
1 červenou cibuli
2 lžíce balzamikového octa
olivový olej
špetku cukru
sůl, pepř
2 dcl červeného vína
5 kuliček pepře
1 citrón
2 kousky staršího pečiva (třeba světlou bagetu, housku nebo rohlík)
2 stroužky česneku
pár lístků bazalky
Nejdříve si připravíme chobotnici. Pořádně ji opláchneme a dáme zatím stranou.
Do hrnce nalijeme červené víno a přidáme slupky z cibule a kuličky pepře. Vložíme chobotnici a necháme pomaličku vařit zhruba 1 hodinu pod pokličkou: prostě dokud není měkká. Čas od času ji otočíme a kontrolujeme teplotu, aby se nám nevyvařila tekutina. Chobotnice pustí spoustu vody takže by se to nemělo stát. Případně můžeme přilít ještě trochu vody.
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, zakápneme polovičkou octa a přidáme špetku cukru a soli. Přilijeme trochu olivového oleje a důkladně zamícháme. Necháme marinovat aspoň půl hodiny.
Pečivo nahrubo rozmixujeme v mixéru a zakápneme olivovým olejem (zhruba 3 lžíce budou stačit). Přidáme nakrájený česnek a zapečeme v troubě na 180 stupňů dozlatova. Asi 10 minut by mělo bohatě stačit.
Rajčata nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Osolíme a opepříme.
Mezitím si opečeme už doměkka uvařenou chobotnici. Nejdříve ji osušíme a rozkrájíme podle chapadel na menší kousky. Hlavu většinou rozříznu napůl. Opečeme na olivovém oleji. Zbytek vývaru z chobotnice si schováme na jiný recept, třeba na rizotto nebo na polévku.
Na opékání jsem vyzkoušel pánev od českého výrobce jménem Fabini, kterou jsme od téhle značky dostali darem a moc za ni děkujem! Musím uznat, že se mi s ní dobře pracuje, má supr design a je celkem praktická. Je to vícevrstvá a nerezová, ale po důkladném rozpálení a vytření papírem s olejem je téměř nepřilnavá. Samozřejmě to není stejné jako teflon, ale tahle pánev by měla vydržet věky. Můžete ji dát i do trouby (držadlo je taky z nerezu) a dokonce do myčky (což ocení snad každej, ne?). Funguje na všechny typy vařičů, takže už jsme ji vyzkoušeli doma na indukci i v Itálii na plynu. Takže abych to shrnul, první dojmy jsou veskrze pozitivní.
Na horkou pánev kápneme trošku oleje a vymažeme papírem, aby vznikla tenká vrstva. Potom přidáme trošku více oleje a vložíme osušenou a uvařeno chobotnici. Pečeme zhruba 3 minuty dokud sama neodskočí od pánve, jinak bychom ji roztrhli, což je vždycky důkaz toho, že není dost opečená. Potom kousky obrátíme a přidáme trošku másla, vše děláme pomalu a důkladně. Nesolíme, chobotnice je sama o sobě celkem slaná, jen ji krásně obalíme v másle.
Na rajčata nasypeme marinovanou cibuli a chleba. Nahoru naskládáme opečenou chobotnici. Přidáme ještě čerstvou bazalku, zastrouhneme citrónovou kůrou a zakápneme olejem i balzamikem. Dobrou chuť!