Houbová sezóna stále jede, tak jsme si řekli, že vám sem hodíme jeden recept na houbovou omáčku, kde můžete zpracovat nalezené hříbky, sušené houby z minulého roku i žampiony. My jsme si k omáčce udělali kuřecí supreme s těstovinami, ale dobrá volba bude i vepřové, pečené brambory nebo třeba knedlík.
Na 4 porce budeme potřebovat:
200 g čerstvých hřibů
20 g sušených lesních hub
50 g žampionů
100 g cibule
50 g pórku
2 stroužky česneku
1/2 lžičky kmínu
0,7 l vývaru
200 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř, olivový olej
1 lžíci nasekaného estragonu
100 ml bílého vína
Nejdříve si orestujeme čerstvé lesní houby na trošce olivového oleje. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájený stroužek česneku. Opečeme dozlatova a dáme stranou: do omáčky je nasypeme až ke konci.
Sušené houby zalijeme 2 dcl horké vody a necháme namočit.
Nakrájíme cibuli na plátky a na trošce olivového oleje opečeme. Přidáme nasekaný česnek a zarestujeme. Přidáme nakrájený pórek a opět zarestujeme. Přisypeme kmín, osolíme a přidáme nakrájené žampiony. Necháme opéct, nejde nám o tmavý základ, ale spíš o světlý, takže není třeba restovat dlouze. Přidáme víno a necháme odpařit alkohol. Poté přidáme namočené sušené houby i s vodou a přilijeme i vývar (my jsme použili kuřecí). Vaříme 10 minut a přilijeme smetanu, povaříme a rozmixujeme dohladka. Vrátíme zpátky do rendlíku a přidáme předem orestované čerstvé houby. K nim můžeme přidat i trochu česneku. Nakonec dochutíme nakrájeným estragonem a servírujeme třeba s těstovinami a kuřecím supreme. Dobrou chuť!