Jak vznikl recept na Honzův houbový guláš si pamatuju úplně přesně. Když jsme se před 3 lety brali, nechtěli jsme dělat takovou tu klasickou rozlučku se svobodou. Místo toho jsme všechny pozvali na chalupu a tejden tam slavili. Složení se různě obměnovalo a pokaždý, když přijel někdo novej, museli jsme samozřejmě na houby. A protože jsme jich měli poměrně hodně, vymyslel Honza, že udělá guláš z hub. Ostatní se ale shodli, že bez masa by to nebylo ono. Takže mletina! A výsledek? Jakmile ho jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinej. Fakt, nekecám.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
3 větší cibule
500 g mletého hovězího masa
500 g čerstvých lesních hub (případně žampiony a hlívu nebo namočené sušené houby)
1 lžíci sladké papriky
1 lžíci uzené papriky
1 lžičku celého kmínu
1/2 lžičku chilli
3 bobkové listy
3 lžíci sádla (1 lžíci na houby)
2 lžíce bezlepkové mouky (nebo hladké)
1,5 l vývaru (ideálně kuřecího)
2 stroužky česneku
1 lžičku sušené majoránky
2 lžíce másla (plus 1 lžíci nakonec)
1 lžičku sekaného rozmarýnu
1 lžíci sherry octa ( červený ocet)
sůl, pepř
Na rozpuštěném sádle opečeme cibuli dohněda, osolíme a přidáme kousek másla, necháme rozpustit a zkaramelizujeme.
Cibuli můžeme lehce podlívat vodou, aby se stejně zbarvila a nespálila.
Přidáme maso a orestujeme dohněda. Je třeba maso lehce rozmělnit, aby nebylo slepené, my používáme šťouchadlo na brambory. Přidáme papriku, kmín a bobkový list. Přisypeme mouku a rozmícháme. Zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a osolíme.
Na zbytku sádla opečeme nakrájené houby, osolíme, opepříme a přidáme nasekaný rozmarýn. Zhruba po 2 minutách přidáme sherry ocet a necháme odpařit. Přidáme do guláše a necháme 20 minut provařit. Přidáme chilli, nastrouhaný česnek, majoránku a zbytek másla. Můžeme servírovat. Dobrou chuť.