Jaro je tu a my už jsme najeli na čerstvou sezónní stravu. Mezi ty první vlaštovky patří ředkvičky a medvědí česnek: obojího se v tomhle období prostě nemůžeme přejíst. A aby salát nebyl jen samé listí, doplnili jsme ho ještě o bílou quinou.
Na 4 porce budeme potřebovat:
200 g bílé quinoy
12 ředkviček
1 svazek medvědího česneku
1 kedlubnu
80 g soleného čerstvého kozího sýru
12 rajčátek
1 limetkuNa dresink
50 ml bzeneckého octa (speciál na saláty)
25 g javorového sirupu
100 g slunečnicového oleje
100 g olivového oleje
mořskou sůl
mletý pepř
Nejdříve si připravíme quinou. Vložíme ji do cedníku a propláchneme konvicí vařící vody. Poté ješte můžeme pokračovat teplou vodou z kohoutku anebo můžeme namočit alespoň na půl hodiny do vody. Chceme se zbavit přirozené hořkosti. Vaříme v mírně osolené vodě cca 12 minut. Když uvidíme jasně se oddělující klíček, tak je hotovo, dobrým znakem je bílá tečka uprostřed zrna, to už jsme blízko. Quinou vycedíme a necháme vychladnout. Raději pravidelně ochutnáváme, každá quinoa je trochu jiná.
Ocet, sirup, sůl a pepř si nalijeme do misky, postupně zašleháváme oleje a nakonec lehce dosolíme. Zhruba 6 lžic dresinku smícháme s uvařenou quinou a nastrouháme dovnitř i kůru z limetky. Zbytek dresinku si schováme do lednice (protože je jaro a bude se nám určitě ještě hodit).
Nakrájíme 16 lístků medvědího česneku na tenké proužky, můžeme použít i stonky. Pořádně promícháme a necháme chvilku marinovat, než si nakrájíme zbytek zeleniny a sýr.
Rajčátka opláchneme a nakrájíme na čtvrtky. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Sýr nakrájíme na kostičky a ředkvičky na plátky.
Na talíř vložíme quinou a nahoru postupně naklademe vše ostatní. Nakonec ozdobíme lístky česneku a bohatě zakápneme dresinkem. Můžeme přidat i jedlé kvítí. Dobrou chuť!
Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.