Letní závitky máme moc rádi. Náš recept není úplná klasika, kterou najdete v asijských bistrech, ale spíš taková inspirace, co si můžete upravit podle momentálního stavu ingrediencí u vás doma.
Použili jsme kachní prsa z řady Penny Selection (jsou už předvařená, takže pro lenochy ideální). Můžete ale zvolit i jiné maso, např. kuře, co vám zbyde po přípravě vývaru nebo mleté vepřové, fajn by byly i krevety. Meze stanovuje jen vaše vlastní představitost! K tomu jsem přidal kaeshi: je to vlastně omáčka na soba nudle, ale k závitkům se taky skvěle hodí (i když v Japonsku by nás za to asi zabili).
Na 4 porce budeme potřebovat:
1 kachní prso
12 ks rýžového papíru
1 menší mrkev na proužky
1/2 kedlubny na proužky
4 ks jidášova ucha (předem zalít horkou vodou a pokrájet)
20 g rýžových nudlí vermicelli (předem uvařit)
1/2 červené papriky
sůl a pepř
Na salát
50 g pekingského zelí
50 g červeného zelí
10 ml rýžového octa
5 g akátového medu
5 g černého sezamu
10 ml sójové omáčky
Na kaeshi
20 ml mirinu
50 g cukru krystal
80 g sójové omáčky Kikkoman
Kachní prso nařežeme na kůží na kostičky a pomalu vypečeme na pánvi. Nemusí být teplá, je lepší, když ji postupně zahříváme, tuk se lépe vypeče. To trvá zhruba 5 minut, poté kachnu nakrájíme na menší kousky a znovu vypečeme. Dosolíme.
Rýžový papír stačí jen lehce namočit, já používám větší hluboký talíř, ve kterém je malé množství vody. Papír jen lehce namočíme a na něj klademe nudle, pokrájené houby, proužky zeleniny a kachnu. Zarolujeme. Nejdřív okraje a potom utahujeme směrem od sebe. Člověk časem získá jistotu, jde o množství náplně i o techniku.
Zelí nakrájíme natenko a dochutíme. Můžeme ho však i použít i jako náplň.
Omáčku vytvoříme tak, že svaříme mirin na polovinu, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Potom přidáme sójovou omáčku a zavaříme. Podáváme studené: v lednici vám vydrží klidně i rok, tak můžete zkusit třeba zmíněné soba nudle. Dobrou chuť!
V tomto receptu jsme použili produkty z řady Penny Selection (akátový med, gurmánská kachna).