Kapr na vánoční stůl patří, ale ne každý ho má rád. My ho obvykle připravujeme jako kapří hranolky, ale říkali jsme si, že by bylo fajn udělat i nějakou lehčí variantu. Kapr tedy není v trojobalu a navíc k němu Honza udělal opravdu skvělý bramborový salát. Je to prostě taková fit verze vánoční ryby.
Na 4 porce budeme potřebovat:
2 filety kapra (bez kůže)
1 kg brambor (typu A)
4 lžíci bílého jogurtu
1 citrón
1 svazek čerstvého špenátu
1/2 pórku
2 jarní cibulky
2 lžíce nasekané petrželky
1 palice česneku
2 dcl oleje
sůl, pepř
Nejdříve si připravíme česnek. Ten pomaličku uvaříme v oleji, takže bude jedlý úplně celý. Česnek oloupeme a vložíme do oleje. Pomaličku uvaříme uplně doměkka. Zhruba 30 minut.
Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Vycedíme a oloupeme. Potom je ohřejeme v rendlíku se dvěma lžícemi česnekového oleje a přidáme spařený nakrájený špenát a pórek. Přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku a osolíme a opepříme. Přidáme jogurt a rozmícháme na vlažný salát. Dochutíme citrónovou šťávou a případně česnekovým olejem.
Filety kapra nařežeme po 2-3 mm tak, abychom přeřízli kosti co nejblíže od sebe, snažíme se neproříznout filet skrz. Super je, že pak nemusíme při konzumaci tahat kosti, to si pochvaluje celá rodina.
Kapra osolíme a opepříme, můžeme použít i mletý fenykl nebo koriandr. Pečeme na česnekovém oleji na straně, kde byla kůže, a zhruba po 2 minutách přihodíme i konfitovaný česnek. Opečeme ho ze všech stran a osolíme. Kapra pečeme pouze z jedné strany a otočíme ho až před servirováním.
Na talíř naklademe vlažný salát, kapra a ozdobíme několika stroužky česneku, přidáme trochu salátu nakonec a celé zastrouhneme citrónovou kůrou. Dobrou chuť!