Tohle roční období je prostě a jednoduše skvělý. Hlavně když vás baví jídlo. Kapra ulovil Editin táta v rybníku na chalupě a už druhý den jsme ho měli na talíři. K tomu jsem koupil pár krásných rajčat v tržnici a taky kytku kopru za pár korun, během léta tam najdete opravdové skvosty. A kapří hranolky..ty mám prostě fakt rád.
Na 4 porce budeme potřebovat:
Hranolky
1 kapr cca 1,5 kg-2 kg
hladkou mouku na obalování
2 vejce
směs na obalení (napůl strouhanku a napůl rozmixované cornflakes)
sůl, pepř a koření na ryby masala (směs kari)
olej na smaženíMajonéza
1 žloutek
30 g vody
10 g sekaného kopru
1 citrón
250 ml slunečnicového oleje
sůl
10 ml rýžového octu
10 g dijonské hořčiceRajčatový salát
mix rajčat
30 g jarní cibulky
olivový olej
šťávu z ¼ citrónu
mořskou sůl
Kapra vykostíme a do filetů vykrájíme zářezy (co nejblíže u sebe, tak abychom maso nepřekrojili). Potom překrájíme na proužky. Osolíme a okořeníme, potom obalíme v mouce, vajíčku a strouhance, podobně jako řízky. Smažíme v oleji dozlatova, potom klademe na mřížku okapat. Ihned osolíme. Podáváme s citrónem.
Žloutek s vodou a octem vyšleháme a poté přikapáváme olej, nakonec přidáme citrónovou kůru, šťávu a nasekaný kopr. Ochutíme solí.
Rajčata nakrájíme libovolně na větší kusy a ochutíme citrónovou šťávou, olejem a osolíme. Přidáme ještě nasekanou cibulku. Vše dozdobíme květy kopru.