Panna cotta znamená v překladu vařená smetana, což přesně vystihuje podstatu tohoto dezertu. Tenhle recept je spíše twistem na klasiku. Doma sladké moc nedělám, protože Edita je spíš masožrout, ale dezerty mě všobecně baví: jak jejich výroba, tak konzumace.
Na 4 porce budeme potřebovat:
0,5 l kokosového mléka
5 plátků želatiny (nejjednodušší je řídit se návodem na obalu)
1 vanilkový lusk
200 g ananasového pyré
agar agar
1 čerstvý kokosový ořech
mátu, koriandr a bazalku
40 g hnědého cukru
Začneme tím, že přivedeme k varu ananasové pyré. Dá se použít i stroprocentní džus, který pomalu svaříme na polovinu, přidáme 4 g agaru a rozmícháme. Vaříme 2 minuty.
Na talíř natáhneme potravinářskou fólii tak, aby byla naprosto rovná a hladká. Na ni rovnoměrně rozlijeme ananasové pyré a necháme v lednici ztuhnout. Kokosové mléko přivedeme k varu spolu s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Nakonec rendlík odstavíme ze sporáku a rozpustíme v něm plátky želatiny, které jsme předem namočili do studené vody a poté osušili.
Panna cottu můžeme nalít do forem nebo přímo do talíře. Pokud ji chceme z forem vyklopit, je lepší je vystříkat potravinářským sprejem a potom vytřít papírovým ubrouskem.
Zásadní je nespěchat a nechat želatinu tuhnout alespoň 4 hodiny. Ananasové želé bude zatuhlé daleko dříve než panna cotta, můžete si ho tedy vykrájet dopředu. Co se týče vykrajování a rolování želé, je to čistě na vás.
Rozlousknutí kokosu není žadná sranda. Já jsem použil ostrý nůž a malý hrnec, kterým jsem do nože bouchal a jakoby palicí udělal tři otvory a dostal se dovnitř. Kokosovou vodu si přeceďte a můžete s ní dál pracovat, má jinou chuť než kokosové mléko, které se průmyslově vyrábí. Stačí jen trocha kokosové vody, bílý rum, limeta, cukrový sirup a koktejl je na světě! Dužinu vydlabejte lžící, má zajímavou konzistenci a lehce dřevnatou chuť.
Nakonec panna cottu ozdobíme bylinkami, čerstvým kokosem a podáváme.