Poslední dobou mě hodně baví využívat suroviny, co rostou všude kolem. Kopřivy patří mezi ty nejznámější. Pro milovníky dokonalého pažitu je to horor, pro nás je to příležitost zkusit z nich něco uvařit. Zkuste to taky, stojí to pár korun a výsledek je mnohem lepší, než byste možná čekali!
Na 6 porcí budeme potřebovat:
3 hrsti natrhaných kopřiv (sbírejte radši nižší, menší kousky, né ty dvoumetrové)
1 cibuli
1 brambor
2 stroužky česneku
750 ml vývaru (kuřecího, zeleninového)
80 g másla
1 dcl bílého vína
sůl
olivový olej
100 g sýru (my jsme použili krémový sýr labneh, hodí se i lučina, balkán, feta nebo nějaký kozí/ovčí sýr)
Kopřivy spaříme v horké vodě. Nezabere to déle než 30 sekund. Přesuneme do ledové vody a vychladíme. Lehce vyždímáme a překrájíme nahrubo.
Na trošce oleje a polovině másla osmahneme nakrájenou cibuli a osolíme. Po 3 minutách přidáme nakrájený česnek a zarestujeme. Přidáme nakrájenou bramboru a podlijeme vínem. Necháme vyvařit alkohol a přilijeme vývar. Vaříme zhruba 15 minut, dokud brambory nejsou měkké.
Potom přidáme kopřivy a přivedeme k varu. Vaříme asi minutu a průběžně mícháme.
Dosolíme, zjemníme máslem a rozmixujeme dohladka.
Nakonec dochutíme dle potřeby a zkontrolujeme konzistenci. Můžeme přilít trochu vývaru anebo třeba mléko. Servírujeme se sýrem a jedlým kvítím. Dobrou chuť!