Na poslední chvíli, ale přece! Chřestový krém je tu. Honza je na tydlety krémovitý polívky specialista, takže si ji určitě zkuste připravit, dokud je sezóna. Video jsme natáčeli na chalupě ve venkovní kuchyni a bylo asi osm stupňů, takže to byl fakt zážitek. Ale co bychom pro vás neudělali, hehe.
Na 4 porce budeme potřebovat:
500 g bílého chřestu
3 cibule
1 bramboru
1/2 kořenové petržele
1 lžíci cukru
1 lžíci bílého octa
1 dcl bílého vína
700 ml vody
700 ml mléka
100 ml smetany
50 g másla
1/2 citrónu
2 bobkové listy
sůl
3 lžíce olivového oleje
Chřest oloupeme směrem od hlavičky dolů a tvrdé konce ulomíme. Na trošce oleje zpěníme jednu nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou petržel, cukr, sůl i ocet. Necháme vyvařit. Přidáme veškeré šlupky a tvrdé konce z chřestu a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list a necháme vařit 20 minut.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme sůl. Restujeme 2 minuty než cibule změkne, potom přidáme nakrájený chřest (hlavičky si schováme syrové do polévky) a opět restujeme další 2 minuty. Přidáme víno a necháme vyvařit alkohol. Přilijeme vývar, vložíme nakrájenou bramboru a rozvaříme doměkka zhruba 15 minut. Přilijeme mléko a smetanu a nechamé vařit ještě 5 minut. Potom přidáme citrónovou šťávu a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a můžeme servírovat! Podáváme s krutony z bílého chleba, opečenými na másle, kousky chřestu a zahradním kvítím. Dobrou chuť!
Poznámka: Když je chřest úplně čerstvý můžeme ho rovnou rozmixovat, chce to ale výkonný mixér. Nemusíme tedy vařit vývar, abychom získali intenzivní chuť a ani se zbavovat dřevnatých konců.