Jsme nadšení, že pro vás máme nové video! Tentokrát jsme si připravili krém z topinamburů, které poslední dobou jíme docela často. Hlavně proto, že v tržnici (té holešovické), je mají ve skvělé kvalitě za super cenu. Přidali jsme ještě houby shitake, ty totiž miluju! Vy si je ale dávat nemusíte, krém je totiž fantastický sám o sobě.
Na 4 porce budeme potřebovat:
500 g topinamburů
150 g čerstvých hub shitake (nebo jiných hub)
50 ml suchého sherry
300 ml kuřecího vývaru
100 g másla
200 ml plnotučného mléka
2 lžíce olivového oleje
4 čajové lžičky lanýžového oleje
pár kapek šťávy z citrónu
Topinambury si rozdělíme na 2 a 3 pětiny. Menší část si rozdělíme napůl. Z jedné části nakrouháme na mandolíně tenké plátky. Smažíme na 170 stupňů dozlatova, ihned osušíme a osolíme. Zbytek topinamburů nakrájíme na malé kostičky a společně s houbami shitake opečeme na trošce oleje do změknutí. Osolíme.
V rendlíku zpěníme polovinu másla a olivový olej, přidáme 3 pětiny nahrubo nasekaných topinamburů a zvolna restujeme zhruba 5 minut. Osolíme a podlijeme sherry, necháme vypařit alkohol a přidáme kuřecí vývar. Vaříme do změknutí, potom přilijeme mléko a znovu zavaříme. Vložíme do mixéru, opepříme a přidáme zbytek másla. Rozmixujeme dohladka. Zkontrolujeme konzistenci a chuť: pokud je krém moc hustý, můžeme trochu naředit mlékem. Přidáme ještě trošku citrónové šťávy. Nakonec zakápneme lanýžovým olejem a můžeme lehce dozdobit něčím zeleným.
V tomto receptu jsme otestovali mixér Tefal Ultrablend a máme z něj velkou radost! Máme ho doma zatím pár dní a vše zvládá s přehledem. Chystáme pro vás další mixovací recepty, tak se těšte 🙂