Wontonů bychom se poslední dobou mohli užrat. Jenom ta příprava je trochu náročnější, vytvoření symetrického wontonu nebo pěkného knedlíčku prostě není žádná sranda. Ovšem přiznejme si jednu věc: chuť je mnohem důležitější než vzhled, tak se svými prvními pokusy, které mohou vypadat všelijak, nenechte odradit.
Na 4 porce potřebujeme:
1 balení těsta wonton
15 – 20 krevet (cca 400 g), velikost 16 – 20 velikost
1 lžičku nasekaného zázvoru
1 lžičku nasekaného česneku
1 lžičku bramborového škrobu
2 lžíce sójové omáčky
100 g žampiónů
1 jarní cibulku
10 g koriandru
Dip:
100 ml bílého jogurtu
3 lžíce Srirachy
1 lžíci sezamového oleje
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíci rýžového octa
1 lžíci cukru moučka
Krevety oloupeme, odstraníme střívko, opláchneme a nasekáme na menší kousky. Smícháme se zbytkem ingrediencí a najemno nasekanými žampióny. Škrob nám pomůže zachytit přebytečnou vodu.
Nedávno jsem začal používat žampióny jako zvlhčovadlo. Když jsem poprvé dělal zvěřinové burgery, měl jsem problém s tím, že se celkem lehce přepekly a byly suché. Pětina nasekaných žampiónů z celkové hmoty dala burgerům skvělou štávu. Tak proč to nezkusit i s knedlíčky, i když u krevet se vám asi nestane, že by byly suché. Chtěl jsem, aby byl tento recept super šťavnatý, a to se povedlo.
Balit wontony není žádná sranda, ale mně se osvědčila jednoduchá metoda skládání za rohy do tvaru pyramidy. Je potřeba si uvědomit, že těsto na wontony není čtvercové, takže pokud se rozhodnete pro tento tvar, nejjednodušší je kousek z jedné strany odříznout. Okraje lehce navlhčíme (ideální je rozmíchat trošku škrobu s vodou) a postupně spojíme všechny protilehlé rohy. Prsty přimáčkneme.
Dip si připravíme smícháním všech ingrediencí, případně dochutíme.
Wontony vaříme na páře zhruba 5 minut, my používáme bambusový pařák. Zároveň můžete k wontonům přihodit i nějakou zeleninu, třeba brokolici nebo pak choi.
Podáváme s dipem, zeleninou a dostatkem papírových utěrek. Dobrou chuť!