Edita je v poslední době posedlá sběrem hub. Letos začala sbírat růžovky a holubinky, které vytrvale po večerech studuje na internetu. Zatím jsme se neotrávili, a navíc se do naší kuchyně dostanou houby, které jsem nikdy dříve nepoužíval. Takže proč ne! Ostatně taková procházka lesem je perfektní relax. A slibuju vám, že když si k nedělnímu obědu uděláte tohle parádní jídlo, bude se celá rodina olizovat až za ušima. Teda kromě těch, kteří houby nejedí (nezvat).Na 4 porce budeme potřebovat:
400 g vykostěných krůtích stehen
400 g lesních hub (růžovky, klouzci, kozáci)
2 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce špaldové mouky
100 ml suchého sherry
300 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany na šlehání
2 lžíce sójové omáčky
5 lístků šalvěje
1 lžičku drceného kmínu
1 jarní cibulku
100 g basmati rýže
květy lichořeřišnice
sůl, pepř
Nejdříve si namočíme rýži. Basmati je ale trochu jiná na přípravu než jasmínová: namočte ji do vody a počkejte 30-45 minut, než kompletně zbělá. Potom ji dejte vařit. Já používám rýžovar a jen tolik vody, aby byla ponořená na článek prstu. Je to každopádně rýže nejzdravější a doporučuje se i při přísných dietách.
Krůtí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a lehce zakápneme olejem. Zprudka opečeme na pánvi na trošce oleje dozlatova. Přidáme nasekanou cibuli a orestujeme dohromady s kmínem. Po zhruba 5 minutách, když začne cibule karamelizovat, přidáme mouku a opět zarestujeme, přidáme sherry a necháme vyvařit alkohol. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Po deseti minutách přidáme houby, které jsme si předem osolili, opepřili a opekli na olivovém oleji. Přidáme smetanu, nasekaný česnek, nakrájenou šalvěj a dochutíme sójovou omáčkou. Necháme přejít varem a zkusíme, jestli je maso měkké.
Přidáme nasekanou jarní cibulku a můžeme servírovat. Dozdobíme lístky lichořeřišnice, které dodají pikantnost.
Dobrou chuť!