Kuře na paprice, to je taková klasika, která obvykle nikoho neohromí. Asi nejvíc mi vždycky vadilo, že je kůže měkká až rozplizlá, což se mi opravdu nechce jíst. V moderní úpravě tedy Honza použil sous vide, v omáčce jsou čerstvé papriky a navíc není zahuštěná moukou, takže je vhodná i pro bezlepkáře. Mňam!
Na 2 porce budeme potřebovat:
1 velké kuřecí prso (ideálně z farmy)
1 velkou cibuli
1 velkou červenou papriku
1 stroužek česneku
50 ml suchého bílého vína
1 lžičku hnědého cukru
20 g másla
sůl, pepř
1 lžičku pálivé papriky
1 polévkovou lžíci uzené papriky
100 ml smetany na šlehání
100 ml plnotučného mléka
1 čajovou lžičku citrónové šťávy
600 ml kuřecího vývaru
2 lžíce olivového oleje
200 g sušených těstovin
trochu slunečnicového oleje
Kuře osušíme a okořeníme solí, pepřem a uzenou paprikou. S trochou oleje vložíme do ziplocku a vaříme sous vide na 62,5 stupňů. Zhruba 30 minut. Pokud je prso z lednice může to trvat o 10 minut déle. Kuře potom znovu osušíme a opečeme na pánvi dozlatova (na straně, kde je kůže).
V případě, že nemáte sous vide, je lepší použít stehna, nejdříve je opéct na pánvi a potom pomalu vydusit v omáčce doměkka. Potom je vyjmeme, omáčku rozmixujeme a nakonec v ní znovu maso ohřejeme.
Na trošce olivového oleje zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme čerstvou papriku. Když začne chytat barvu, přidáme česnek, cukr, máslo, koření (uzenou a pálivou papriku) a zkaramelizujeme. Osolíme a opepříme. Přidáme bílé víno a necháme vyvařit alkohol, přilijeme vývar a necháme vařit zhruba 10 minut. Rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu a přivedeme k varu. Pokud by byla omáčka moc hustá, můžeme ještě naředit mlékem. Dochutíme solí, citrónovou šťávou a můžeme servírovat. Je lepší ještě omáčku prošlehat ručním mixérem před podáváním.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente a scedíme. Dobrou chuť!