Jaro je tady! Tak jsme si řekli, že vám postupně začneme servírovat trošku odlehčenější recepty. Jako přílohu ke kuřeti jsme zvolili naše oblíbené pyré z topinamburů a žampiony naložené v octu balsamico. Ty se skvěle hodí třeba i k vepřovému a v lednici vám tahle nenáročná paráda vydrží klidně měsíc. Balsamico jsme dostali v rámci spolupráce od Bzenecké octárny a vy se v blízké době můžete těšit i na pár dalších octových receptů. Oba totiž milujem všecko nakyselo, takže to byla trefa do černého 🙂
Na 2 porce budeme potřebovat:
1 kuřecí prso (ideálně farmářské či z volného výběhu)
200 g menších žampiónů
50 ml bzeneckého octa balsamico
1 lžíci hnědého cukru
25 g másla (na žampiony)
15 g čerstvého medvědího česneku
300 g topinamburů
150 ml mléka
50 g másla (pyré)
sůl, pepř
sůl fleur de sel Rosa (nebo třeba jinou vločkovou sůl, kterou máte doma)
Kuře osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Vložíme do vakuového sáčku (nebo použijeme ziplock) a vaříme metodou sous vide na 65 stůpnů cca 30 minut. Potom kuře necháme deset minut odpočívat, kůži osušíme a zprudka opečeme na pánvi.
Topinambury nakrájíme na kostičky a zpěníme na polovině másla. Restujeme zhruba 5 minut a potom zalijeme mlékem. Časem přilíváme vodu tak, aby při vaření byly neustále ponořené. Po zhruba 15 minutách osolíme, přidáme zbytek másla a rozmixujeme dohladka.
Žampiony opláchneme ve vodě a osušíme. Překrájíme je na menší kusy a zprudka opečeme na oleji. Teplota musí být vysoká, jinak se začnou dusit. Když začínají chytat barvu, teplotu snížíme a přidáme balsamikový ocet. Přidáme sůl i cukr a necháme svařit tekutinu na polovinu. Přidáme máslo a posekaný medvědí česnek. Opepříme.
Můžeme servírovat! Kuře překrojíme napůl a lehce posypeme solí fleur de sel. Na talíř dáme pyré i žampióny, ozdobíme medvědíme česnekem a podáváme. Dobrou chuť!