Pokud bych měl vybrat jídlo, které se mi nikdy nepřejí, pak je to zaručeně vývar. Dobrý vývar se totiž hodí pro každou příležitost, od kocoviny přes špatnou náladu až po romantickou večeři. S postupem věku se totiž představa horké polívky a pivka doma na gauči stává nepřekonatelnou. V tomto receptu se dozvíte pár rad na základní kuřecí vývar, který pak můžete použít jako základ pro asian style polévku.
Na vývar (cca 6 porcí) potřebujeme:
2 kuřecí skelety a křidélka
1 mrkev
1 cibuli se šlupkou
3 stroužky česneku
1 stonek řapíku
3 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
sůl
Pokud doma nemáte tlakový hrnec, můžete použít klasický. Vždycky mi říkali, že by se měl vývar vařit až 6 hodin, to ale platí spíš, pokud se vaří ve velkém. Zdá se mi, že u kuřecího vývaru úplně stačí kratší doba, kolem 2 hodin. Chcete-li přidat do vývaru i maso, je nutné ho vyndat dříve a nechat vařit jenom kosti: maso pak ztrácí na chuti. Nejlepších výsledků ale vždycky dosáhnu dvojitou metodou v tlakovém hrnci: nejdříve udělám základní vývar, který přecedím, poté zapeču v troubě křídýlka, orestuji trochu zeleniny a znovu vařím s původním vývarem. Na podobném principu funguje consommé.
Vývar je nutné svařit. Doma to moc neděláme, ale v restauraci svařujeme zhruba o polovinu. Doma většinou podáváme polévku hned jak je to možné, proto je potřeba dát pouze tolik vody, aby byly ponořené kosti. Jinak samozřejmě ztrácí na síle.
Na kuřecí polévku asian style (2 porce) potřebujeme:
2 rýžové nudle
100 g krémových žampionů
30 g mrkve nakrájené na nudličky
30 g Mungo výhonků
20 g perilly, jarní cibulky a koriandru
2 vykoštěná kuřecí stehna (kůži lehce zaprášit hladkou moukou)
1 chilli bird eye natenko nakrájené
2 kusy okry
2 plátky limety
Vykoštěná kuřecí stehna lehce obalíme v mouce, ale pouze na té straně, kde je kůže. Přebytečnou mouku oklepeme. Vložíme kůží dolů na rozehřátou pánev, na stejné straně ho pečeme téměř celou dobu. Kuře je pak super křupavé!
Nudle zalijeme horkou vodou a necháme je asi 10 minut namočené (tady se řiďte spíše návodem na obalu). Mrkev nakrájíme na proužky a podáváme syrovou. Přidáme mungo výhonky, bylinky, orestované žampiony a okru. Kuře nakrájíme a podle chuti přidáme chilli a limetu.