Letošní podzim je u nás ve znamení květáku. Jako malá jsem ho nesnášela a teď bych se ho mohla užrat. Nejradši ho mám asi syrovej. Ale tenhle květákovej krém mě teda dostal a slibuju vám, že bude chutnat i vám! Je totiž extrémně lahodnej, a ještě v něm jsou kousky nakyselo. A taky je z úžasně barevných květáků z holešovický tržnice. Celý ten recept vlastně vzniknul tak, že jsem šla pro oříšky, a místo toho přišla s květáky. Ty jsem tam prostě nemohla nechat.
Na 4 porce budeme potřebovat:
1/2 žlutého květáku
1/3 fialového květáku
1 cibuli
50 g másla
2 lžíce olivového oleje
700 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
300 ml mléka
1 lžičku kurkumy
1 lžičku kari (my použili směs na zeleninu, co jsme koupili na Srí lance)
pár kapek citrónu
na nakládaný květák
1 lžíci červeného vinného octa
trochu olivového oleje
sůl
Na polovině másla a oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli. Osolíme. Po 2 minutách přidáme koření a zarestujeme. Přidáme nakrájený žlutý květák a lehce opečeme. Přiklopíme pokličkou a necháme zpotit zhruba 3 minuty. Přilijeme vývar a vaříme 10 minut. Přidáme mléko a necháme vařit dalších 5 minut. Vložíme zbytek másla a rozmixujeme dohladka. Nakonec dosolíme a přidáme pár kapek citrónu.
Fialový květák nakrájíme na tenké plátky a namarinujeme v 1 lžíci červeného octa, kapce olivového oleje, soli a trošce hnědého cukru. Necháme odstát 5 minut.
Kousky květáku vaříme na páře zhruba 3 minuty, pak osolíme.
Krém ideálně podáváme olivovým olejem, kousky květáku na páře a marinovaným květákem. Můžeme samozřejmě vynechat dle nálady a pracovního nasazení. Dobru chuť!