Občas recepty tvořím za pochodu, třeba při nakupování. To takhle jednou měli lišky, E. začala vykřikovat, že chce rizoto, k tomu jsem dokoupil avokádo, protože jsem na něj zrovna měl chuť a pokrm byl na světě. Ne vždycky tyhle gastronomické pokusy fungují, ale tentokrát se to fakt povedlo – avokádo se svou krémovou konzistencí do rizota skvěle hodí. Ale co vás budu přemlouvat, musíte to zkusit sami 🙂
Na 2 porce budeme potřebovat:
100 g rýže arborio
50 g másla
1 neoloupanou cibuli
2 ředkvičky
100 g lišek
1 rajče
1 avokádo
50 ml suchého bílého vína
30 g parmezánu
trochu pažitky
špetku celého kmínu
sůl a pepř
1 bobkový list
lístky řapíkatého celeru na ozdobu
Na houbové rizoto obvykle používám houbový vývar – ten na rozdíl od zeleninového obsahuje minimální množství zeleniny a většinu hub. Nemusíte do něj dávat pouze lišky, klidně použijte jakékoliv odřezky, které budete mít po ruce.
Nejdříve jsem očistil lišky a roztřídil je – nejhezčí kousky jsem schoval do rizota a zbytek použil do houbového vývaru. Ten se skládá z 1 cibule nakrájené na tenko, slupek, bobkového listu, soli a 300 ml vody. Vaříme aspoň 10 minut (čím déle, tím lépe, 10 minut je opravdu minimum). Základem rizota je vždy cibule nebo šalotka a my jsme to vyřešili tak, že jsme ji vyvařili společně s liškami. Nakonec vývar přecedíme.
Rozpustíme v hrnci asi 20 g másla a rýží orestujeme. Přidáme celý kmín, který podpoří chuť hub. Zalijeme vínem a necháme vyvařit. Potom postupně přiléváme vývar a mícháme. Vaříme na skus. Pokud rýži připravujeme delší dobu předem, je lepší ji trochu nedovařit. Můžete ji potom vychladit a použít třeba následující den. V restauraci je to běžné, rýže takhle vydrží třeba 3 dny.
My jsme rýži uvařili na skus, přidali zbytek másla, pažitku a najemno nastrouhaný parmezán. Jde o to, aby mělo rizoto krémovou konzistenci, rýže by měla pokrývat talíř v jedné vrstvě. Není to nic jednoduchého, dodnes se s kolegy v práci dohadujeme, jak na to (více o technice vaření rizota najdete zde).
Lišky orestujeme na másle s trochou soli. Avokádo nakrájíme na kousky, ředkvičky na plátky, žluté středy z řapíku ustřihneme, sýr nastrouháme škrabkou.
Vše naskládáme navrch rizota – každá ingredience má svou specifickou chuť, proto je raději nevmíchávám – takhle si je lépe vychutnám. Pokud chceme podpořit krémovost rizota, můžeme vmíchat avokádo. Dobrou chuť!