Tyhle těstoviny jsou inspirovány naším výletem na Sardinii. Konzistence těsta je celkem žvýkavá: tak už tomu u bezvaječných těstovin bývá, ale připravují se se šafránem, což jim dodává bohatost. My je máme moc rádi, tak je taky zkuste! Navíc jsme na Zelňáku koupili krásnou baby zeleninu (za pouhých 15 Kč) a romanesco, tak jsme toho museli využít. Ke zeleninovým vývarem je to úžasný vege pokrm.
Na 4 porce budeme potřebovat:
Těsto:
30 nitek šafránu
1 lžička soli
400 g semoliny
200 g vodyDále:
100 g romanesca
50 g baby mrkve, petržele
50 g parmezánu
50 g másla
200 ml kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
50 g jedlých květů (brutnák, koriandr, macešky,mizuna, bazalka)
sůl a pepř
Nejdříve si vyrobíme těsto. Ve 200 g vlažné vody rozpustíme sůl a přidáme 10 nitek šafránu. To je nejlepší udělat trošku dopředu, šafrán se totiž uvolňuje postupně. Potom dáme semolinu do mísy a uděláme důlek. Přilijeme vodu a vypracujeme lehce lepkavé těsto. Je třeba ho pořádně uhníst. Já jsem použil robota: není to sice tradiční, ale v dnešní době je to jednodušší. Těsto zabalíme do fólie a necháme 20 minut odpočívat, nejlépe v lednici.
Těsto vyválíme na placato a rozdělíme na menší kousky. Ty poté rozválíme do dlouhých válečků: raději jsem použil prkénko, na pracovní desce mi to celkem klouzalo. Válečky nakrájíme zhruba na 1,5 cm špalíky a ty na vroubkovaném prkénku vytvarujeme. Palcem těsto rozplácneme směrem dolů, to se přetočí a vzniknou nám krásné ruličky. Než na to přijdete, budete to chvilku trvat, ale není nutné, aby byl každý kus úplně stejný. Těstoviny bohatě pomoučníme a vaříme v osolené vodě zhruba 10-12 minut.
V kuřecím vývaru rozpustíme zbytek šafránu, provaříme, přidáme nastrouhaný parmezán a máslo. Tím vznikne emulze: pak už stačí jen přidat těstoviny a dochutit dle potřeby. Dbejte na to, aby bylo dost tekutiny, můžete přidat i vodu, ve které se těstoviny vařily.
Zeleninu prohřejeme na másle s troškou cukru a soli. Tak aby byla na skus. Nakonec vše dozdobíme hoblinami parmezánu a jedlými květy. Enjoy!