Zavináč nesmí v žádný správný hospodě chybět, na tom se snad shodneme. Neznám ale moc lidí, co by si je připravovali doma, teda snad kromě našich, protože táta ryby nakyselo miluje a celé léto chytá na chalupě karase, aby měl pak v zimě co jíst. My jsme si pro vás ve spolupráci s Bzeneckou octárnou připravili super recept, který zvládnete levou zadní.
Na 2 porce budeme potřebovat:
4 filety sivena
50 ml bzeneckého bílého vinného octa
100 ml vody
1 lžičku soli
2 lžičky cukru
estragon, šalvěj
6 rajčat tomino
1 malou červenou cibuli
1 plátek chleba na krutony
1 lžíci másla
olivový olej
sůl, pepř
Nejdříve si vykostíme filety, lehce posolíme a poprášíme cukrem. Necháme 2 hodiny marinovat a potom opláchneme. Stočíme dokulata jako zavináče a propíchneme párátkem.
Ocet, vodu, cukr a sůl přivedeme k varu a necháme zchladit na cca 70 stupňů. Přidáme bylinky i rybu a vložíme do nádoby tak, aby mezi sebou neměly jednotlivé kousky moc volného místa. Přelijeme nálevem a necháme ještě na páře v hrnci dalších 5 minut dojít. Jde o to, aby se ryba kompletně prohřála. Uzavřeme víčkem a necháme marinovat. Minimálně 2 dny, my jsme je ale jedli až po 2 týdnech a byly luxusní.
Rajčata nakrájíme na menší kousky. Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Osolíme. Naklademe na talíř společně s rybou, zakápneme olivovým olejem a ozdobíme estragonem. Nezapomeneme na krutony a můžeme podávat. Na ozdobu můžeme použít i kousky salátu anebo třeba chléb. Dobrou chuť!