Když se bavíme o koulích v gastronomii, ty masový samozřejmě nesmí chybět. Já osobně je mám třeba radši než karbanátky, protože mě prostě baví, že je můžete zhltnout celý najednou! Můžete si je udělat z hovězího a skvělé jsou i ze zvěřiny. A ještě jeden tip: pokud chcete, aby byly opravdu šťavnatý, přidejte do směsi pár orestovaných lesních hub (nebo žampionů). Ty Honza přidává třeba i do hamburgeru a je to fakt famózní upgrade.
Na 4 porce budeme potřebovat:
250 g hovězího mletého masa (ideálně je maso na burgery)
2 lžíce strouhanky
sůl, pepř
1 lžíci hrubozrnné hořčice
3 lžíce hladké mouky na obalení
1 lžíci nasekané petrželky
2 stroužky česneku
olej na smaženíDip
50 g modrého sýru (my použili nivu premium, ale super bude třeba i gorgonzola nebo roquefort)
150 g jogurtu
sůl
Maso smícháme se strouhankou, hořčicí, prolisovaným česnekem a sekanou petrželí. Dobře osolíme, opepříme a rozmícháme. Vytvarujeme kuličky a obalíme je v mouce. Smažíme v horkém oleji dozlatova. Není třeba moc dlouho, stačí cca 2-3 minuty, aby nebyly suché, klidně můžou být uvnitř růžové. Osušíme na kuchyňské utěrce a ozdobíme petrželí.
Modrý sýr nadrolíme na malé kousky a smícháme s jogurtem, dosolíme. Můžeme servírovat. Dobrou chuť!