Nivová koule je záležitost, která nesmí chybět v žádný správný brněnský hospodě. Když jsme s Honzu ještě bydleli v Brně, dávali jsme si jí k pivu pravidelně. Kombinace hořkýho piva a slaný nivy je totiž božská. Existuje nespočet variací, ale my jsme se drželi klasiky a použili pouze máslo a nivu premium (to je takový náš skromný upgrade). Koule se nejčastěji obalují v mleté paprice, ale pokud se chcete utrhnout ze řetězu, můžete i trochu experimentovat a použít třeba to, co vám zrovna roste na zahrádce.
Na 8 koulí budeme potřebovat:
100 g nivy premium (nebo normální nivy)
100 g másla
sůlNa obalení
30 g pažitky
10 g sušené sladké papriky
6 květů měsíčku (nebo jiné rostliny, co máte zrovna po ruce)
1 rajče (nebo sterilovanou okurku)
1 cibuli
Máslo a nivu zamrazíme. Potom nastrouháme nahrubo a smícháme dohromady. Směs ochutnejte a dosolte podle chuti, samotná niva je dost slaná, takže to mnohdy není ani potřeba, záleží na druhu. Vytvarujeme kuličky a střídavě je obalíme v pažitce, paprice nebo měsíčku. Servírujeme na rohlíku jako jednohubky s cibulí a plátky rajčete. Dobrou chuť!