Okurková sezóna je v plném proudu, a to letos platí i pro nás: poprvé okurky pěstujeme ve skleníku. Tahle asijská verze okurkového salátu by vás mohla bavit, pokud už jste se přejedli klasiky.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
1 kg salátových okurek
1 ks chilli ( birds eye)
3 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíci sójové omáčky kikkoman
2 lžíce olivového oleje
sůl
1 hrst bylinek (máta, petržel, oregano)
Okurky nakrájíme natenko, ideální je mandolína, ale dá se i normálně nožem na plátky. Plátky celkem dost nasolíme, promícháme a necháme asi 10 minut odpočívat. Potom je vyždímáme a zcezenou vodu vylijeme.
Zbytek ingrediencí smícháme dohromady a přidáme do nich i jemně posekané chilli (když nechcete moc pálivé, tak bez semínek). Bylinky nasekáme najemno a vše zamícháme dohromady. Necháme vychladit a můžeme podávat jako přílohu k masu, nebo klidně jíme samostatně. Super je i verze se sezamovým olejem a sezamovými semínky. Můžete použít i rýžový ocet nebo třeba javorový sirup i med. Dobrou chuť!
Na podávání jsme použili úžasnou kameninovou mísu, kterou jsme dostali z e-shopu denishenry.cz. Jde o anglickou značku Mason Cash a opravdová ozdoba kuchyně, děkujeme! Na detail se můžete podívat ve video verzi receptu na našem Instagramu.
#barterovaspoluprace