Tahle omáčka je původem z Argentiny, kde je velmi běžná a můžeme ji najít na téměř každém stole. Díky své jednoduchosti a svěžesti získala na popularitě a dnes je oblíbená po celém světě. Ideální je ji vyrobit dopředu a nechat odležet alespoň přes noc. Tradičně se používá červený vinný ocet (Argentina = červené víno), takže jsme ho zapojili i my. Kromě petržele jsme přidali ještě mátu a oregano, v některých receptech najdete i koriandr. Je na vás, jaká kombinace vám vyhovuje.
Na 4 porce budeme potřebovat:
2 stroužky česneku
špetku cukru a soli
špetka chilli
20 g listové petržele
10 g máty
10 g oregána
150 ml olivového oleje
3 lžíce bzeneckého červeného vinného octa
sůl
citrónovou kůru
Tahle omáčka je původem z Argentiny, kde je velmi běžná a můžeme ji najít na téměř každém stole. Díky své jednoduchosti a svěžesti získala na popularitě a dnes je oblíbená po celém světě. Ideální je ji vyrobit dopředu a nechat odležet alespoň přes noc. Tradičně se používá červený vinný ocet (Argentina = červené víno), takže jsme ho zapojili i my. Kromě petržele jsme přidali ještě mátu a oregano, v některých receptech najdete i koriandr. Je na vás, jaká kombinace vám vyhovuje.
V hmoždíři si rozdrtíme česnek se solí a cukrem. Můžeme přidat ještě chilli. Rozmělníme na hrubší pyré a přidáme pokrájenou petrželku, mátu i oregano. Rozmělníme jak to jen jde a přilijeme olej a ocet. Přidáme i nastrouhanou citrónovou kůru. Zamícháme a dosolíme.
Necháme odležet a používáme jako omáčku na maso. Skvěle se hodí ke grilovanému hovězímu masu.
Tip
Můžeme použít i ruční mixér nebo termomix, výsledkem však bude hladká omáčka, kdežto díky hmoždíři budeme mít kousky podobné salse.
Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.