Bezvaječné těstoviny jsme si oblíbili na Sardinii a v jižní Itálii, kde si je můžete dát na každém kroku. Mají trošku jinou texturu: jsou o kousek žvýkavější, což mi úplně vyhovuje. S tímhle receptem jsme si teda trošku zavzpomínali. A ještě něco: ty artyčoky, co nám poslali z eDelikates, jsou prostě božský. Fakt.
Na 2 porce budeme potřebovat:
400 g semoliny
200 g teplé vody
1 lžíci olivového oleje
špetku soliOmáčka
1 stroužek česneku
1 dcl smetany na šlehání
1 dcl vody (ve které se vařily těstoviny)
2 lžíce pecorina
sůl, pepř
4 ks artyčoků v nálevu (tydle jsou úžasný, sice to není úplně nízkonákladovka, ale stojí za to!)
6 plátků sušeného hovězího
1 lžíci másla
1 lžíci nasekané pažitky
Těsto smícháme dohromady, aby bylo spíše hustší než naopak, a necháme hníst alespoň 10 minut. Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočívat 20 minut. Potom těsto rozdělíme na menší kusy a vyválíme dlouhé válečky (tlusté asi jako držadlo od vařečky). Ty nakrájíme na kousky (jako třeba když děláme nočky) a rozválíme pomocí příborového nože ostrou stranou.
Začneme u rohu válečku a provedeme dlouhé táhnutí, jde celkem dost o to si to vyzkoušet a použít správný tlak. Potom ho „rozevřeme“ a necháme schnout na roštu, aby se nelepily na sebe. Orecchiette znamená malé uši/ouško: to je tvar, který hledáme. Můžeme je použít hned, ale lepší jsou sušené. Je to skvělá zábava pro dlouhé zimní večery! Takhle napsané to není úplně jednoduché pochopit, ale zkuste se podívat na youtube, kde je hromada návodů. Další variantou jsou např. malloreddus nebo (nebudeme si nic nalhávat) nějaká koupená těstovina.
Těstoviny vaříme al dente, čerstvé 2-3 minuty, sušené 8-10 minut. Na pánvičce opečeme rozmáčknutý stroužek česneku s troškou olivového oleje a přidáme rozříznuté artyčoky. Opečeme dozlatova a necháme na konec. Slijeme tuk a přilijeme vodu z těstovin i smetanu. Přidáme sýr, máslo, sůl a pepř. Asi po 2 minutách se vytvoří krásná emulze, do které pak na poslední minutu vhodíme uvařená „ouška“. Dochutíme pažitkou, ozdobíme plátky sušené šunky a přidáme artyčoky. Dobrou chuť!
Recept vznikl ve spolupráci s e-shopem eDelikatesy, děkujeme za perfektní suroviny.