Tenhle recept je inspirován naším výletem do Puglie. Těstoviny se tam vyrábí ručně, nepoužívají vejce a jejich textura je fakt nenapodobitelná. Oproti klasickým těstovinám jsou ty bezvaječné trošku “žvýkavější” a to mi naprosto vyhovuje.
Na 2 porce budeme potřebovat:
240 g čerstvých orecchiette
1 cuketu
20 g másla
1 bílou ředkev (kulatou)
50 g pecorina
1 jarní cibulku
100 g thajské bazalky
30 ml olivového oleje
Sůl, pepř
Orecchiette vaříme v osolené vodě cca 6 až 8 minut dokud nejsou al dente.
Vnější část cukety se šlupkou nakrájíme na malé kostičky, spaříme v osolené vroucí vodě a odložíme stranou.
Zbylou cuketu a jarní cibulku nakrájíme nahrubo a vhodíme do osolené vroucí vody. Po 5 minutách přidáme většinu otrhané bazalky (zbytek si necháme na ozdobu) a po několika sekundách dáme celou směs vychladit do ledové vody. Tím si zachová barvu.
Vše rozmixujeme společně s olivovým olejem a dochutíme. Je lepší použít nějaký méně výrazný olej, cuketa býva občas hořká.
Těstoviny ohřejeme na másle, přidáme cuketové pesto a nastrouhaný sýr.
Bílou ředkev nakrájíme na kostičky a použijeme na ozdobu. Nakonec přidáme kostičky z cukety a servírujeme s hoblinkami pecorina a bazalkovými květy.