Nedávno jsem zjistila, že banánová bábovka mý mamky je v top ten receptech našeho blogu. No, vlastně spíš v první trojici. Tak jsem si říkala, že byste možná ocenili ještě jednu bábovku, a to ořechovou. Tuhle děláme hlavně na chalupě, kde přezrálejch banánů moc není, ale zase tam máme spoustu vlašáků. Honza udělal ještě čokoládovou omáčku a napárovali jsme si k tomu panáčka whisky Glenmorangie Nectar d’Or. Ta dozrává v sudech Sauternes a je fakt lahodná! Taková víkendová alternativa odpoledního kafíčka. Haha.
Na 1 menší bábovku:
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku slunečnicového oleje
1/2 hrnku mléka
2 vejce (nebo 2 lžičky škrobu)
kousek nasekané hořké čokolády
3/4 hrnku moučkového cukru
1 hrnek ořechů (nasekaných na kousky)
1 prášek do pečivaČoko omáčka ( 2o porcí)
350 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
425 g vody
sůl
2 lžíce medu
Ze všeho nejdřív prosyjeme moučkový cukr. Smícháme suché ingredience, přidáme tekuté a vypracujeme hladké těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymastíme a vysypeme moukou. Pečeme na 150 stupňů 45 minut a pak dalších 10 minut na 160 stupňů.
Vodu přivedeme k varu a přelijeme přes čokoládu, trochu osolíme a přidáme med. Rozmixujeme do hladka ručním mixérem a dáme vychladit do lednice. Servírujeme s bábovkou.
Recept vznikl ve spolupráci s Moët Hennessy.