Mladé jehněčí patří k Velikonocům odjakživa. Miluju tuhle část roku, kdy všechno začíná kvést a zelenat. Pro kuchaře je to nejkrásnější období, a proto spousta kuchařek vzniká právě na jaře. Jako přílohu jsem zvolil velikonoční nádivku s divokým česnekem (tohle je konkrétně česnek podivný), ale můžeme použít i kopřivy nebo špenát. Když si do ní přidáte i uzené, poslouží jako hlavní chod sama o sobě.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
1 jehněčí plecko na kosti
2 mrkve
2 cibule
1 petržel
1 palici česneku
1/2 plechovky rajčat na kousky
3 dcl bílého suchého vína
10 kuliček pepře
olivový olejNa omáčku:
2 lžíce hladké mouky
500 ml horké vody
sůl, pepř
30 g máslaNa nádivku:
3 rohlíky
3 vejce
2 lžíce hladké pouky
40 g pórku
4 lžíce nasekaného divokého česneku (medvědího nebo podivného)
1/3 Pečesu (pečeného česneku naloženého v oleji)
1 dcl mléka
sůl, pepř
2 lžíce sádla
Maso osolíme a necháme odležet přes noc. Druhý den zapečeme v pekáčku v troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut. Přihodíme nahrubo nakrájenou zeleninu a necháme opéct dalších 10 minut. Přidáme víno, rajčata, osolíme a opepříme. Zakryjeme alobalem a pečeme na 140 stupňů další 2-3 hodiny, dokud není maso uplně měkké. Občas podlejeme trochou vody a každých cca 20 minut maso přelijeme výpekem (se zeleninou atd.).
Po upečené maso přendáme na talíř a pekáček vrátíme na sporák. Zbylou zeleninu s výpekem necháme orestovat dohněda, rozšťoucháme jako brambory a zaprášíme moukou. Přilijeme vodu a necháme provařit asi tak 5 minut. Potom propasírujeme do rendlíku a dochutíme máslem a solí. Je-li třeba, zredukujeme. Tohle je postup na základní omáčku z pečeného masa, kterou můžete použít i třeba na vepřové. Když použijeme vývar, bude omáčka silnější.
Rohlíky nakrájíme na malé kostky a pečeme v troubě zhruba 10 minut. Mezitím si rozdělíme vajíčka na žloutky, které smícháme s mlékem, a bílky, které vyšleháme dotuha. Vše osolíme a opepříme. Na sádle opečeme najemno nakrájený pórek a po chvilce přidáme i nakrájený Pečes. Můžeme použít i olej z nálevu. Stačí 2 lžíce. Zamícháme dohromady s rohlíky, moukou a přilijeme i rozšlehané žloutky s mlékem. Když je vše spojené, zamícháme opatrně dovnitř i vyšlehané bílky. Lepší je nejdříve zamíchat třetinu a potom zbytek, aby sníh nespadl.
Směs naplníme do formiček, které jsme si předtím vymazali máslem (nebo vystříkáme olejem ve spreji). Pečeme na 170 stupňů zhruba 15 minut. Dobrou chuť a krásné Velikonoce!!!
Recept vznikl ve spolupráci s Titbit, s.r.o.