Nedělní den, venku je zima a zamračeno. Do toho psaní seminárek, počítání úkolů do statistiky (ve kterých se úplně ztrácím) a ponurá nálada. Naštěstí tu byl ale Honza, který měl zrovna volno a já ho sledovala, jak se otáčel v kuchyni. Dělal kuře na kosti s hráškem, což je parádní klasika nijak složitá na přípravu.
Maso pečené na kosti si zachová šťávu i při pečení na vyšší teplotu. Hrášek po francouzsku je vlastně ragú, do kterého se dává vývar, salát a estragon. Honza ho vylepšil mátou. Zkuste to taky!
Na 2 porce budeme potřebovat:
1 kuře
50 g slaniny (kořeněný bok)
200 g mraženého hrášku
1 mrkev
1 baby gem
100 ml kuřecího vývaru
10 g máty
20 g hladkolisté petžele
40 g másla
30 ml polosuchého bílého vína
sůl, pepř
Nejdříve si připravíme kuře. Odřízneme nohy, vyndáme klíční kost a usekneme hřbetní kost těsně pod žebry (podobný postup najdete u receptu na baby kuře). Kuře nasolíme a opepříme. Úplně ideální je nechat ho 6 hodin odpočívat v 6% roztoku se solí.
Kuře opečeme na rozpáleném oleji na kůži dozlatova, přidáme 20 g másla a glazujeme. Potom vložíme do trouby na 160 stupňů a necháme péct zhruba 15 minut. Často přeléváme vypečeným tukem. Jde o to, máslo s olejem nespálit. Budeme ho ještě potřebovat. Jehličkou nebo malým nožem zjistíme, jestli je kuře hotové: jen ho zasuneme do nejtlustší části a chvilku počkáme. Potom dotykem zjistíme teplotu. Vyndáme na rošt a necháme odpočívat.
Výpek přecedíme a opečeme na něm slaninu nakrájenou na kostičky. Dáme stranou okapat. Potom opečeme mrkev na kostičky, podlijeme bílým vínem a necháme vyvařit alkohol. Přidáme hrášek, vývar a lehce podusíme, nakonec přidáme nahrubo nakrájený salát a bylinky. Osolíme a opepříme. Dokončíme zbytkem másla. Hrášek by měl mít krémovou konzistenci.
Kuřecí prsa odřízneme od kosti a proti směru vlákna nakrájíme. Zespoda je dobré kuře ještě nasolit. Dobrou chuť!