Tak jsme si řekli, že teď uděláme i pár zdravých receptů, abychom v tý izolaci nekynuli tak rychle. Protože jsme si objednali dvě bedýnky zeleniny a ovoce od Titbitu (dělají teď i rozvoz po Praze), máme toho teď tolik, že fakt musíme trochu víc přemejšlet, co spotřebujem jako první, protože já nesnášim vyhazování. Tenhle recept je vegan, ale můžete si ho připravit i jako přílohu, např. k rybě. Inspirovali jsme se v Ottolenghiho kuchařce Jeruzalém.
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
1 květák na růžičky
3 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
3 ks pak choi
1 hrst buráků
1/2 granátového jablka
1 hrst petrželky
čerstvé klíčky na dozdobenívinaigrette
2 lžíce javorového sirupu
2 fíkového octa (nebo sherry, balsamikového)
8 lžic olivového oleje
sůl, pepř
Květák rozdělíme na růžičky, pokapeme olejem a osolíme, opepříme. Pečeme v troubě na 220 stupňů asi 20 minut. Necháme vychladit. Buráky opražíme na suché pánvi a osolíme. Přidáme trochu oleje a opečeme i pak choi.
Smícháme ocet a javorový sirup, osolíme, opepříme a přidáme pomaličku olej. Rozmícháme. Granátové jablko rozkrojíme napůl a tlučením do slupky vysypeme semínka do mísy.
Vše smícháme dohromady a dochutíme. Můžeme dozdobit klíčky a podáváme. Dobrou chuť!