Tuhle polévku prostě miluje každý! Já ji mám nejradši se zastřeným vejcem a troškou parmezánu. Základem je jednoduchý bramborovo/pórkový krém neboli vichysoisse. K tomu jsem si ještě udělal chleba s medvědím česnekem: ten samozřejmě můžete vynechat, ale je opravdu skvělý!
Na 4 porce potřebujeme:
100 g oloupaných brambor
1 větší cibuli
50 g pórku (dá se použít i řapíkatý celer)
100 ml bílého vína
500 ml kuřecího vývaru
200 ml mléka
100 g medvědího česneku
60 g másla
sůl, pepř
1 kedlubnu
4 vejce
30 g parmezánu
olivový olej
Na medvědí chleba:
1 kostku droždí
350 ml vody
1lžičku cukru
1 lžičku červeného vinného octa
600 g hladké mouky (mouky na chleba)
1 lžičku soli
1 lžičku kmínu
30 g posekaného medvědího česneku
Chleba
Ve vlažné vodě, ideálně 37 stupňů, rozpustíme kvasnice, cukr a trošku mouky. Necháme dvě minuty než se kvasnice aktivují, potom přisypeme mouku, ocet, sůl, kmín a posekaný česnek. Necháme vykynout: měl by mít dvojnásobek své původní velikosti. Pečeme ve formě (nebo použijeme ošatku) na 220 stupňů 20 minut. Obvykle při pečení chléb postříkám vodou z rozprašovače, aby se zvýšila vlhkost v troubě, lépe pak vyskočí. Dalších 30 – 40 minut pečeme na 160. A jak poznáme, že je hotový? Zaklepeme na něj a ozve se dutý zvuk. Necháme odpočívat.
Polévka
Na rozpuštěném másle zpěníme jemně posekanou cibuli, pórek a přidáme trošku kmínu. Potom vložíme natenko nakrájené brambory a lehce zarestujeme. Přidáme víno a necháme vypařit alkohol. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Vaříme doměkka a nakonec přidáme mléko, sůl, pepř a medvědí česnek. Vše rozmixujeme. Já jsem použil thermomix, protože ho prostě miluju 🙂 Po rozmixování přecedíme a dochutíme máslem.
Zastřené vajíčko uděláme celkem jednoduše. Větší množství vody přivedeme k varu. Přidáme 4 lžíce octa – čím je voda kyselejší, tím se bílek jednodušeji uzavře. Vajíčko vyklepneme do hrníčku a potom pomalu vyklepneme do vody, je lepší uprostřed trochu zatočit vařečkou, aby se vytvořil vír. Potom jen čekáme než bude hotové , max 4 minuty. Je dobré ho vychladit v ledové vodě.
Krutony z chleba opečeme dozlatova na másle. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vajíčko ohřejeme v trošce vody, osušíme, zastrouháme parmezánem, osolíme a zalijeme polévkou, potom lehce zakápneme olivovým olejem.
Talíř je od Vaška Fišera viz tady 🙂