Řepa je nový avokádo! Haha. No, tak nic. V září všude vládne dýňovka, které se u nás taky dočkáte, ale řekli jsme si, že by bylo fajn udělat polívku i z druhé královny podzimu: červené řepy. Sehnali jsme dokonce i žlutou, takže v tomhle červeném krému najdete kousky pečené žluté řepy a ještě trochu marinované zasyrova. Je to prostě pecka.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
1 kg červené řepy
600 g žluté řepy
1 svazek tymiánu
3 lžíce javorového sirupu
2 cibule
3 lžíce hnědého cukru
3 lžíce červeného vinného octa
50 g másla
olivový olej, sůl, pepř
800 ml kuřecího vývaru
1 lžíci bílého jogurtu50 ml bílého vinného octa
50 g cukru
150 g vody
Řepu řádně omyjeme a překrojíme na menší kousky, nemusíme loupat, naopak, slupka při pečení dodá lepší chuť. Jednu žlutou řepu si schováme na později.
Vložíme do zapékací mísy a pokapeme javorovým sirupem, osolíme a přidáme i trochu olivového oleje a tymián. Zakryjeme alobalem a pečeme podle velikosti na 170 stupňů zhruba 1,5 hodiny. Potom řepu necháme schladit a oloupeme. Je lepší použít rukavice a vyhýbat se dřevěným povrchům, celkem dobře barví.
V rendlíku zpěníme na plátky nakrájenou cibuli na trošce olivového oleje a osolíme. Když začne hnědnout, přidáme hnědý cukr a počkáme, až se rozpustí, potom přidáme červený vinný ocet a necháme vyvařit. Přidáme pouze červenou řepu a zalijeme kuřecím vývarem. Vaříme zhruba deset minut a přidáme ještě máslo. Rozmixujeme dohladka a dochutíme.
Zbylou syrovou žlutou řepu si nakrájíme na velmi tenké plátky (ideální je mandolína) a vložíme do rendlíku s octem, cukrem a vodou. Osolíme. Přivedeme k varu a podle tloušťky vaříme od 2 do 5 minut. Můžeme si připravit i předem, bude lepší. Nakonec můžeme servírovat s kousky pečené i marinované řepy, jogurtem, natrhaným tymiánem a kapkou kvalitního olivového oleje. Dobrou chuť!