Jsem prostě velký milovník ryb, ať už sladkovodních nebo mořských. Mořský vlk v této úpravě je neuvěřitelně jemná záležitost, něco pro opravdové gurmány. Tohle jídlo ochutnali i kluci z Culinary Art of Living, když u nás byli na návštěvě, a moc jim chutnalo. Tak to zkuste!
Na 2 porce budeme potřebovat:
1 mořského vlka (600 g)
1 avokádo
1 kousek sušené sněžné houby
1 cuketku
1 balení shimeji hub
1 malou mrkev
1 cibuli
1 malou petržel
kousek celeru, pórku
10 kuliček koriandru
1 bobkový list
100 ml suchého bílého vína
50 g hrášku
sůl a pepř
olivový olej
Z ryby je potřeba nejdříve oškrábat šupiny, vyvrhnout ji a vyfiletovat. Potom už stačí z filetů vytahat kosti pinzetou, lehce osolit a jsme téměř připraveni. Natočili jsme pro vás video s postupem, na které se můžete podívat tady.
Kořenovou zeleninu nakrájíme nahrubo (zhruba stejné množství jako rybích kostí), lehce orestujeme na olivovém oleji a přidáme rybí kosti (je potřeba odstranit žábry), zalijeme vínem, přidáme koření a necháme alkohol vyvařit.
Potom zalijeme vodou, ale jen do výšky kostí. Přivedeme k varu a necháme jemně bublat 20 minut. Přecedíme a dochutíme, není-li vývar dostatečně silný, je třeba ho ještě svařit. Z jedné ryby dostanete maximálně 2 až 3 dcl vývaru, aby měl požadovanou sílu.
Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky. Sněžnou houbu namočíme do vlažné vody na deset minut. Potom ji očistíme: je třeba vykrojit tvrdé středy a nakrájet ji na menší kousky.
Vývar zahřejeme tak, aby se z něho lehce kouřilo (okolo 70 stupňů). Nasolenou rybu vložíme kůží nahoru a necháme zhruba 8 minut lehce táhnout. Potom přidáme zeleninu, (kromě avokáda), houby a necháme prohřát. Rybu vytáhneme a sundáme z ní kůži, bohužel ta je celkem nepoživatelná. Vše naservírujeme na hluboký talíř, bohatě zalijeme vývarem a přidáme i zeleninu. Chcete-li, můžete ještě zakápnout citrónem 🙂