Tenhle recept jsem okoukal od Granta Achatze, který ho pojmenoval „lanýžové exploze“. Pointa je ta, že vám lanýžová chuť exploduje v puse, což asi nikomu nemůže vadit. Fotku máme jenom jednu, protože jsme recept fotili trošku narychlo během školy vaření, ale to nám určitě odpustíte.
Na 4 porce (předkrmové) budeme potřebovat:
Těsto
200 g semoliny
100 g hladké mouky
3 vejce
10 g olivového oleje
sůl, trochu teplé vodyNáplň
20 g najemno strouhaného parmazánu
10 g lanýžového oleje
100 ml kuřecího vývaru
10 g najemno strouhaného lanýže
3 plátky želatiny (1 g agar agar)
Těsto připravíme klasickým způsobem a zabalíme do fólie. Necháme alespoň 20 minut odpočívat.
Vývar a parmezán přivedeme k varu. Pomalu vaříme, dokud se parmezán nerozpustí. Přidáme nabobtnalou želatinu a dále nevaříme. Přidáme zbytek ingrediencí a dochutíme solí. Vše rozmixujeme ručním mixérem a vychladíme v půlkulatých silikonových formách.
Těsto rozválíme natenko a polovinu pomažeme rozšlehaným vejcem nebo žloutkem. Přidáme ztuhlé želé a přikryjeme druhou polovinou těsta. Snažíme se vytlačit všechen vzduch. Vykrojíme kolečkem. Vaříme pomalu ve vodě. Podáváme s vývarem a máslem, možná taky trochu toho lanýže navíc navrch. Dobrou chuť!