Tenhle recept nám dal celkem zabrat. Je jasný, že kombinace rebarbory a jahod neni nic novýho pod sluncem, my jsme to ale pojali trochu odlehčeně, protože doma vlastně skoro nepečem. A Honza ještě přidal recept na domácí aero, protože to by si někdy měl vyzkoušet každej. Nadýchaná kvalitní čokoláda. Co je víc?
Na 6 porcí budeme potřebovat:
500 g jahod
500 g rebarbory
3 lžíce hnědého cukru
3 lžíce vody
1/2 lžičku kardamomuDrobenka
100 g mouky
100 g mletých ořechů
100 g másla
100 g hnědého cukru
Šlehačka
200 g smetany
2 lžíce vanilkového cukruAero
300 g kvalitní čokolády (my jsme použili gourmet čokoládu Caranoa od Valrhony)
30 g oleje
2 bombičky na šlehačkučerstvé jahody na ozdobu, mátu
Nejdříve si připravíme aero. Čokoládu zalijeme olejem a rozpustíme v mikrovlnce. Rozmixujeme ručním mixérem a nalijeme do šlehačkové láhve. Nabijeme alespoň 2 bombičkami na šlehačku a protřepeme. Potom vystříkneme do plastové krabičky, kterou jsme si předem vychladili a vložíme do mrazáku. Stačí půl hodiny. Nakonec čokoládu vyklopíme a nakrájíme na menší kousky.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Slupky společně s vodou a cukrem krátce povaříme, abychom z nich dostali barvu i chuť. Přelijeme přes pokrájené jahody a rebarboru a povaříme společně s kořením. Stačí zhruba 5 minut, dokud se vše nespojí a rebarbora nezměkne. Je lepší, aby byla trochu na skus. Dochutíme cukrem. Vychladíme.
Smetanu vyšleháme společně s cukrem do konzistence šlehačky.
Suché ingredience na drobenku sesypeme dohromady a rozmixujeme. Do směsi zapracujeme změklé máslo. Vznikne těsto, které zabalíme do fólie (např. ve formě válečku) a vložíme do mrazáku. Jakmile je těsto zmrzlé (mělo by to trvat asi hodinu), nastrouháme ho nahrubo na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřeme a pečeme na 160 stupňů 8 až 10 minut.
Tak a máme skoro hotovo: všechny prvky dezertu poskládáme do skleničky nebo misky. Navrch přidáme pár čerstvých jahod a trochu máty. Zkuste to, funguje to!