Ze Sardinie jsem si přivezl tvořítko na ravioli, tak jsem ho hned musel vyzkoušet. Plněné těstoviny jsou o dost náročnější než klasické spaghetti nebo tagliatelle, ale má drahá polovička je zbožňuje: co bych pro ni neudělal!
Na 4 porce budeme potřebovat:
200 g semolinové mouky
2 vejce
200 g ricoty
20 g parmezánu
20 g strouhanky
muškátový oříšek
1 brokolici
100 g lišek
10 g šalvěje
130 g másla
sůl, pepř
špetku mletého kmínu
Nejdříve si připravíme těsto. Jednoduše smícháme v mixéru semolinovou mouku, 2 vejce, sůl a čajovou lžičku olivového oleje. Podle konzistence můžeme přidat ještě vodu. Těsto ručně prohněteme a zabalíme do fólie. Necháme odpočívat zhruba 20 minut.
Náplň připravíme smícháním ricotty, najemno strouhaného parmezánu, strouhanky, soli a pepře. Dochutíme muškátovým oříškem a vložíme do cukrářského pytlíku.
Malým nožem ořežeme zelené vršky brokolice, stonek dáme stranou. Ve větším množství vody rozvaříme brokolici doměkka: to by mělo trvat zhruba 10 minut. Vychladíme v ledové vodě. Odlijeme asi 1 deci vody, ve které jsme brokolici vařili, a rozpustíme v ní 30 g másla. Společně s vychlazenou brokolicí rozmixujeme a dochutíme solí. Je lepší dělat větší množství, aby se nám lépe mixovalo. Před podáváním ohřejeme.
Těsto rozválíme ve strojku na těstoviny na dva dlouhé tenké pláty. Pomocí cukrářského pytlíku naneseme vždy trochu ricottové směsi, kousek vedle sebe. Přiklopíme druhým plátem těsta. Ravioli vykrájíme tvořítkem: nebojte se použít sílu. Pomoučíme a vaříme v osolené vodě zhruba 4 minuty.
Očištěné lišky lehce zpěníme na másle a dochutíme solí, pepřem i troškou mletého kmínu.
Nakonec si připravíme pěnu z másla. Polovinu másla necháme zkaramelizovat, dokud nezhnědne. Přilijeme stejné množství teplé vody a necháme lehce probublat. Osolíme. Nakonec vložíme zbytek vychlazeného másla a ručním mixérem napěníme.
Můžeme podávat. Na dekoraci jsem ještě v mikrovlnce upekl šalvějové chipsy a stonky z brokolice nařezal natenko, nakonec jsem použil trochu náplně i na talíř. Dobrou chuť!