Rizoto je u nás doma taková klasika, kterou vaříme na sto způsobů: záleží na aktuální sezóně. Tentokrát Honza vybral docela nevšední kombinaci s kozím sýrem, mandlemi a kedlubnou a vyšlo to skvěle! Tak to taky doma otestujte a dejte nám vědět.
Na 2 porce budeme potřebovat:
100 g rýže na rizoto (my použili Acquerello carnaroli superfino)
50 ml sherry
400 ml vývaru
1 kedlubnu
30 g strouhaného parmezánu
50 g měkkého kozího sýru
30 g másla
sůl
mátu na ozdobu
olivový olej
stroužek česneku
hrst mandlí
Na lžíci olivového oleje zpěníme stroužek česneku, nemusíme ho loupat. Později ho vyndáme. Krásně ochutí olej, na který přisypeme rýži a následně opékáme, dokud nezačne vonět. Přidáme sherry a necháme odvařit. Přidáme horký vývar, tak aby rýže byla potopená a pomaličku vaříme 10 až 12 minut. Stále mícháme a postupně přiléváme vývar. Odstraníme česnek a přidáme sýr i máslo. Rýže musí být stále na skus. Osolíme a necháme chvilku odpočnout. Stačí 2 minutky, podle konzistence ještě přidáme vývar a dochutíme. Musí být krémové a nemělo by úplně téct. Rýže bude ještě chvilku pracovat: tenhle postup je třeba si trochu nacvičit, ze začátku se to může zdát složité, ale chce to jen trochu trpělivosti.
Rizoto dáme na talíř a zespodu naklepeme, aby se rýže rovnoměrně rozlezla. Nahoru dáme kostičky kozího sýra, čerstvé kedlubny a přidáme i lístky máty a mandle. Pokapeme olivovým olejem a můžeme podávat. Dobrou chuť!
Recept vznikl ve spolupráci s e-shopem eDelikatesy. Děkujeme!