Nudle s krevetami bych mohla jíst pořád. Tenhle recept je tak trochu punk: prostě jsme na Olomoucké koupili pár asijských bylinek a vietnamský základ jsme doladili Honzovým oblíbeným pomerančovým kari. Takže by se dalo říct, že je to inspirace veskrz panasijská 🙂
Na 2 porce budeme potřebovat:
1 oranžovou papriku
1 červenou papriku
2 porce rýžových nudlí (pho style)
1 limetku
mix vietnamských bylinek (špenát, klasnatka, koriandr)
1 pomeranč
300 g krevet
1 šalotku
1 jarní cibulku
20 g mungo výhonkůDresink
50 g oranžové kari pasty (orange curry paste)
200 ml pomerančového džusu
40 g sójové omáčky
50 g javorového sirupu
30 hnědého rýžového octa
200 ml slunečnicového oleje
30ml hnědého sezamového oleje
Zeleninu nakrájíme na proužky a zprudka orestujeme na oleji. Přidáme nasekanou jarní cibulku a dáme stranou.
Očištěné krevety osolíme a opečeme na oleji. Když se zkroutí a změní barvu jsou hotové. Poté přidáme namočené nudle, orestovanou zeleninu, bylinky a výhonky. Vše ochutíme dresinkem a zamícháme. U nudlí je lepší se řídit návodem, některé se musí namočit, jiné zase vařit a další potřebují obojí.
Dresink vyrobíme jednoduše smícháním všech ingrediencí a rozmixujeme dohladka.
Nudle dochutíme limetovou šťávou a ozdobíme květy a čerstvými bylinkami. Nahoru poklademe segmenty z pomeranče a mungo výhonky. Tenhle recept budu dobře fungovat s vepřovým i s hovězím masem. Dobrou chuť.