Minulý týden proběhla v Masterchefovi výzva na téma “kanec se zelím nebo se šípkovou”. Zaujalo mě to hlavně tím, že jsem si nikdy nemyslela, že uslyšim Honzu Punčocháře básnit o jídle a na pozadí bude hrát písnička, při který jsem se vdávala (lol). A taky tím, že Chili dělala červený zelí. Já s tím totiž nemám problém. Občas nám někdo napíše, že jsme debilové, když svíčkovou nepečeme v troubě, že ten guláš, co máme na youtube neni správnej maďarskej atd. My na těch receptech prostě nelpíme, základ je, že nám to chutná. Tak by to přece mělo bejt, ne? Ale to už jsem trochu odbočila. Tohle je recept pro Chili a je to asijskej kanec s červeným zelím! Tak good luck, bejby!
Na 4 porce budeme potřebovat:
320 g kančí hřbet (Windsor Wild)
8 rýžových papírů (na letní závitky)
1 čtvrtku červeného zelí
20 lístků máty
125 g směsi salátů (rukola, baby špenát, asijský salát)
1/2 lžičky hnědého cukru
sůl, pepř
1/2 lžičky červeného vinného octa
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce sójové omáčky (thajské)Omáčka
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce červeného vinného octa
1,5 dcl vody
1/2 nasekaného chilli (cayenne)
1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
Nejdříve si připravíme maso. Stačí sundat blánu a maso pořádně okořenit. Potom ho opečeme na rozpálené pánvi s troškou oleje a často otáčíme. Stačí tak celkem zhruba 6 minut. Necháme ho stejnou dobu odpočívat a potom nakrájíme na tenké plátky, které namarinujeme v sojové a ústřicové omáčce. Deset minut bude tak akorát.
Zelí nakrájíme natenko a posypeme troškou cukru, soli a zakápneme octem. Pořádně promačkáme a necháme odležet.
Vodu s cukrem a solí přivedeme k varu nebo až do doby, než se vše rozpustí, přidáme chilli, rybí omáčku i zázvor. Zamícháme.
Rýžový papír stačí namočit do vody na 2 vteřiny a můžeme s ním pracovat. Postupně klademe zelí, plátky masa, lístky máty a salátů a zarolujeme. Začínám na krajích a potom srolujeme střed (můžeme si představit tvar obálky). Krájíme na menší kousky a namačíme do omáčky. Dobrou chuť!